vrijdag, 22 januari 2021

Griepepidemie in Nederland

UTRECHT - Nederland heeft griep. In de tweede week van januari meldden 104 op de honderdduizend mensen zich bij de huisarts met griep. Dit blijkt uit cijfers van het Nivel.

De epidemie is over heel Nederland verspreid en is enkele weken eerder begonnen dan de afgelopen jaren. Van een epidemie is sprake als de huisartsen van de peilstations twee achtereenvolgende weken bij ruim 51 mensen op de 100.000 inwoners griep vaststellen en het griepvirus ook wordt aangetoond in neus- en keelmonsters.

De huisartsen van de peilstations zagen vooral jonge kinderen van 0 tot 4 jaar met griep. In de door de huisartsen ingezonden neus- en keelmonsters werd bij 57 procent het griepvirus H3N2 aangetroffen.

Griepprik
H3N2 is dit jaar het dominante virus. Het vaccin, waarmee een grote groep mensen dit najaar is gevaccineerd, sluit goed aan bij H3N2. Dit betekent dat gevaccineerde mensen duidelijk voordeel hebben van de griepprik. Het virus circuleerde de afgelopen jaren nauwelijks. Daarom zullen niet-gevaccineerde mensen minder natuurlijke weerstand hebben.

Trefwoorden:
Bron(nen):