vrijdag, 22 januari 2021

Griepprik beschermt wel op hoge leeftijd

De jaarlijkse griepvaccinatie beschermt wel degelijk ook op hoge leeftijd. Vorig jaar kwam in het nieuws dat de griepvaccinatie niet goed zou beschermen bij ouderen.

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht tonen in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Lancet Infectious Diseases aan dat de bescherming ook na het zeventigste levensjaar op peil blijft.

Vorig jaar oktober werd in hetzelfde tijdschrift de indruk gewekt dat het nut van griepvaccinatie voor het voorkomen van sterfte bij ouderen niet bewezen is. In de publicatie in het augustusnummer zetten Nederlandse onderzoekers de feiten opnieuw op een rij. Uitgesplitst in twee verschillende leeftijdscategorieën: de groep 60 tot en met 69 jaar en een groep 70+.

Beschermingsgraad
Dit leverde geen enkele aanwijzing op voor een belangrijke afname van de bescherming. De beschermingsgraad was in de eerste groep 59 procent en in de groep 70+ iets lager met 57 procent. Ook de antistoffen in het bloed die worden opgebouwd tegen de virussen in het vaccin wezen op een bescherming die nauwelijks afneemt met de leeftijd.

Belangrijker nog is de bevinding dat de bescherming het hoogste is na meerdere jaren van vaccinatie. Na jaren van vaccinatie ontstaat een bredere bescherming, en dit is juist waar ook de 'oudere' ouderen het meest van profiteren.

Trefwoorden: