vrijdag, 30 juli 2021

Moet ik extra vitamines slikken om griep te voorkomen?

Ik ben bang dat ik de griep krijg. Moet ik nu extra vitamines gaan slikken?
Marloes

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Een goede weerstand verkleint de kans dat je ziek wordt. Het is daarom belangrijk om te letten op je weerstand. Die krijg je door voldoende te slapen en te bewegen en stress te vermijden.

Daarnaast speelt gezonde voeding een rol. Met name vitamines. Die kunnen de griep niet voorkomen, maar wel zorgen voor een goede weerstand. Belangrijk dus om er voldoende van binnen te krijgen. Wanneer dit niet lukt via de dagelijkse voeding kun je kiezen voor aanvulling in de vorm van een laaggedoseerde multivitamine.

Overdrijf niet, hoe meer vitamines hoe beter gaat zeker niet op. In dit schema zie je welke vitamines belangrijk zijn voor je weerstand en waar deze in voorkomen.

vitamine A lever(producten), margarine en halvarine
vitamine B6 aardappelen, bananen en bruin brood
vitamine C citrusvruchten, aardappelen en paprika
vitamine D vette vis, margarine en halvarine en ei
vitamine E zonnebloemolie, noten en ei

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.