Waarom krijg je spierpijn bij griep?

Neem genoeg rust en drink veel

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Waarom krijg je spierpijn bij griep?

Griep begint met hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn én spierpijn in het hele lichaam. Maar waarom krijg je last van spierpijn tijdens de griep?

Het antwoord is eigenlijk vrij kort en simpel. Net als bij spierpijn door sporten ontstaat er bij spierpijn door griep een ophoping van afvalstoffen in de spieren, met name melkzuur. Door deze afvalstoffen krijg je last van pijn, kramp of een stijf gevoel in de spieren. In de meeste gevallen is spierpijn door griep na een paar dagen vanzelf over.

Neem voldoende rust

Heb je griep en spierpijn? Zorg dat je een paar dagen rust neemt. Je hoeft niet de hele dag in bed te blijven, maar lichamelijke inspanning kun je beter vermijden. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken, minstens anderhalve liter per dag. Als je koorts hebt, verlies je veel vocht door het zweten. Zorg daarom dat je veel drinkt om het vochtverlies aan te vullen. Ook is het nodig, omdat het helpt afvalstoffen te verwijderen.

Voorkom besmetting

Griep is erg besmettelijk. Je kunt een aantal dingen doen om besmetting proberen te voorkomen: raak zo min mogelijk je neus of mond aan, bedek je neus als je moet hoesten of niezen, gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze na een keer gebruiken weg. En tot slot, maar misschien wel de belangrijkste tip: was regelmatig je handen met water en zeep.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur