dinsdag, 21 september 2021

Wanneer spreek je in de tropen van koorts?

Volgens de NHG-standaard is koorts bij een kind verhoging van de lichaamstemperatuur boven 38,0 graden Celsius. Geldt dat ook in de tropen? Is de norm dan hoger vanwege het klimaat?
Loes
Nederlandse Antillen

Herman van Tinteren

Koorts wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur hoger of gelijk aan 38 graden Celsius. Dat is wereldwijd het geval en niet anders in de tropen. De verwarring neemt toe wanneer er ook nog over verhoging gesproken wordt. Het misverstand komt vermoedelijk omdat de normale lichaamstemperatuur wel kan variëren tussen 37,3 en 38,3 graden Celsius. Echter de definitie van koorts blijft hetzelfde.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.