Wat kan ik doen aan een niesaanval?

niezen-oudere-man
Getty Images

Mijn man heeft iedere dag een niesaanval. Die vindt meestal plaats in de ochtend en hij niest dan soms wel zestien keer. Het is heel vervelend als je in een winkel bent of in de kerk. Hij niest heel hard en kan niet stoppen. Wat kan de oorzaak zijn en is er iets aan te doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Dat is best een lastige vraag. Niezen is in principe een reactie op irriterende stoffen in je neus. Dat kan iets zijn waarvoor je allergisch bent, maar ook sommige scherpe geuren kunnen het in gang zetten. Allerlei infecties kunnen je neusslijmvlies gevoeliger maken voor irritatie en er zijn mensen die op fel licht reageren met niezen. Er schijnt ook een erfelijke eigenschap te zijn waardoor je gaat niezen bij een volle maag en het komt voor bij vasomotorische rinitis: het soort loopneus waar oudere mensen vaak last van hebben, waarbij de regeling van de doorstroming van de bloedvaten in de neus een beetje verstoord is waardoor je neus ‘dicht’ zit. Kortom, veel verklaringen, maar vaak wordt geen oorzaak gevonden. Als uw man er veel last van heeft zou ik de huisarts vragen om een neusspray tegen allergie, bijvoorbeeld azelastine. Dat gaat de werking van histamine tegen en verhoogt zo de irritatiedrempel. 

Wil jij ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier jouw vraag. Vergeet niet je naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als jouw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur