vrijdag, 24 september 2021

Zacht winterweer: nu al last van hooikoorts

Heb je last van een dichte neus, veel niezen en denk je dat je verkouden bent? Dat kan natuurlijk, maar het zou ook hooikoorts kunnen zijn. "De eerste hazelaars staan namelijk al in bloed en de elzenpollen dwarrelen door de lucht."

"Zelfs huisartsen zullen niet direct aan hooikoorts denken als mensen met klachten komen. Het hooikoortsseizoen is uitzonderlijk vroeg dit jaar", aldus Arnold van Vliet, bioloog aan de Wageningen University (WUR) en gespecialiseerd in pollen tegen RTL Nieuws.

Zowel de hazelaars als bepaalde soorten elzen staan in bloei. "Het zijn niet de witte en zwarte els, die van nature in Nederland voorkomen die in bloei komen. Het gaat om buitenlandse elzen die vaak langs straten in de steden zijn aangeplant."

Hooikoortsklachten

Volgens Nature Today is naar schatting een derde van de hooikoortspatiënten gevoelig voor elzenpollen en ook een derde voor hazelaarpollen. "Mensen die weten dat ze last van hooikoorts hebben en die nu verkouden zijn, moeten dus aan hooikoorts denken."

Afgelopen week was het uitzonderlijk zacht. Hierdoor zullen steeds meer hazelaars in bloei gaan komen. De verwachting is dat de piek in de eerste week van januari komt te liggen. Dat is vroeger dan ooit. Mensen die last normaal in het voorjaar hooikoortsklachten hebben en nu verkouden denken te zijn, kunnen dus ook hooikoortsklachten hebben. Bij veel klachten is het raadzaam hooikoortsmedicatie te gebruiken.