6 feiten en fabels over citrusfruit

Hoe zit het ook al weer?

Getty Images

Val je echt af van elke dag een glaasje water met citroensap? En voorkomen sinaasappels dat je verkouden wordt? Zes feiten en fabels over citrusfruit.

1. Grapefruit mag je niet combineren met medicijnen

Dat is bij sommige geneesmiddelen een feit. Grapefruits bevatten een stof die de werking van sommige medicijnen nadelig beïnvloedt, bijvoorbeeld van bepaalde cholesterolverlagers. In de bijsluiter van het geneesmiddel staat dan een waarschuwing. Het is (nog) niet bekend of kruisingen van grapefruit ook problemen geven. Sinaasappels en citroenen hebben dit effect in ieder geval niét.

Voor de zekerheid is het verstandig niet meer dan één grapefruit, pomelo, ugli, sweetie of mineola per dag te eten als je deze medicijnen gebruikt. Overleg bij twijfel met de apotheker.

2. Citroensap is goed voor de lijn

Helaas voor wie wil afvallen: het is echt een fabel dat citroensap het vet in je lichaam zou oplossen.

3. Vitamine C voorkomt verkoudheid

Dat vitamine C nodig is voor een goede weerstand, staat buiten kijf. Maar verkleint extra vitamine C slikken nu wel of niet de kans op een verkoudheid? Dit is niet onomstotelijk bewezen. Veel onderzoek vindt géén effect.

Soms wordt wel een gunstig effect gevonden bij hoge doseringen van dagelijks 1000 milligram vitamine C (wat gelijkstaat aan het eten van zestien sinaasappels). Meestal gaat het daarbij om mensen die grote fysieke inspanningen ­moeten leveren, zoals topsporters.

4. Citroenschil moet je goed boenen voor gebruik

Dat klopt, tenzij je biologische citroenen koopt. Geraspte citroenschil nodig in een gerecht? Boen voor het raspen de schil goed schoon om eventuele schimmelwerende middelen te verwijderen. Bij het kweken van biologische citroenen worden deze middelen niet gebruikt.

5. Het vitamine C-gehalte van sinaasappelsap gaat snel achteruit

Dat is niet waar. Bij het verwerken van citrusfruit gaat het vitamine C-gehalte op zich wel snel achteruit. Zo bevatten ingeblikte manda­rijnen nog maar een derde van de hoeveelheid vitamine C van verse mandarijnen. En in marmelade is nog geen 10 procent van de vitamine C uit sinaasappels over.

Bij sinaasappelsap valt het mee: na openen van een pak verdwijnt 2 procent van de vitamine C per dag.

6. Citrusfruit bevat een E-nummer

Dat is een feit. Citrusfruit zit van nature vol met E300. Dat is namelijk het E-nummer dat wordt gebruikt voor vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd. E300 wordt gebruikt om bederf tegen te gaan. Geen wonder dat je citrusfruit zo lang kunt bewaren!

Auteur 
  • Angela Severs
Bron 
  • Plus Magazine