maandag, 26 september 2022

Aubergine

Lekker gezond en veelzijdig

Italianen eten er jaarlijks gemiddeld zo'n 10 kilo per persoon van, maar wist je dat wij het gemiddeld per Nederlander maar één keer per jaar eten? Dan hebben we het over de groente aubergine. Terwijl aubergine verrassend veelzijdig is. Lekker om te grillen, maar ook heerlijk in een ovenschotel of curry.

Groente is gezond. Het advies is om er dagelijks minimaal 250 gram van te eten. Dit gaat je alleen lukken als je varieert. De hoogste tijd dus om de aubergine wat vaker op tafel te zetten.

Aubergine is een vruchtgroente en behoort tot de nachtschadefamilie. Hij is dus familie van onder andere de peper, pompoen, komkommer, tomaat en paprika.

Weinig calorieën

Aubergines zijn niet alleen rijk aan vezels, maar bevatten ook veel magnesium en foliumzuur. Daarnaast zitten er weinig calorieën in deze blauwpaarse vrucht. Per 100 gram slechts zo'n 25 kilocalorieën.

Kopen en bewaren

Als je een aubergine koopt, hoort deze stevig aan te voelen en er glanzend uit te zien. Je kunt voelen of hij rijp is door er licht in te drukken. Hij is rijp als de vrucht iets meegeeft. Bewaar ze niet in de koelkast, maar op een donkere, koele plek. Je kunt ze ook invrienzen. Let op dat je ze kort voor gebruik pas snijd, want aubergines worden heel snel bruin.

Bereiding

Was aubergines goed voor gebruik. Je kunt ze toevoegen ovenschotels, zoals bijvoorbeeld lasagne. Maar ook gevuld zijn ze heel lekker. Je kunt aubergines niet rauw eten. De kooktijd is zo'n vijf minuten. Je kunt ze ook grillen. Ook dan zijn ze in zo'n vijf minuten klaar.

Tot slot een aantal heerlijke recepten met aubergine. Eet smakelijk!

Recepten met aubergine