Avocado maakt steeds meer slachtoffers

Getty Images

Hij lijkt zo onschuldig: de avocado. Maar dat is maar schijn. Slachtoffers van de ‘avocado hand’ belanden steeds vaker op de spoedeisende hulp.

Dat meldt Dennis Barten, SEH-arts bij het VieCuri medisch centrum in Venlo.

Barten ziet steeds vaker mensen verschijnen met een diepe snee in de handpalm. Dat komt dus door een ongelukje bij het snijden van avocado. Mensen proberen met de punt van hun mes de pit eruit te wippen,” vertelt hij aan LINDA.nl, maar schieten door en steken in hun hand.” Dat wippen, dat moeten we volgens de arts niet meer doen. “Je kunt wel met een mes in de pit slaan, en de pit er vervolgens uitdraaien. En wil je echt voorzichtig zijn, gebruik dan gewoon een lepel.”

De harde cijfers

In Nederland is (nog) geen onderzoek gedaan naar dit fenomeen, maar in de Verenigde Staten wel. Daar raakten tussen 1998 en 2017 zo'n 50.000 mensen gewond door het verkeerd ontpitten van een avocado. Sinds 2013 groeide het aantal Amerikanen dat hun huisgemaakte guacamole met verwondingen moest bekopen flink. Opvallend: 80 procent van hen was vrouw.

Gelukkig heeft Barten nooit gezien dat iemand blijvend gehandicapt raakte. De huisarts ziet waarschijnlijk de meeste patiënten. Wij krijgen alleen de mensen met ernstigere verwondingen. Maar als je peesletsel in je hand oploopt, moet je soms wel geopereerd worden.”

Meer over avocado's:

Auteur 
  • David de Wilde