Pesticiden op groenten verwijderen met azijn?

Werkt dat echt?

Getty Images

Het is slim om groenten en fruit voor het eten te weken in een oplossing van azijn en water. Tenminste... dat wordt beweerd op het internet. Op die manier zouden pesticiden worden verwijderd. Ideaal als je geen geld hebt voor biologische producten. Maar klopt het ook?

Groenten en fruit worden vaak behandeld met bestrijdingsmiddelen. Ze werken tegen onkruid, schimmels en insecten, muizen en ratten. Ze zorgen ervoor dat de boer een grotere oogst krijgt en dat jij mooie en niet aangevreten groenten en fruit op je bord krijgt. Maar bestrijdingsmiddelen zijn natuurlijk niet gezond. Die gifstoffen wil je niet binnenkrijgen.

Wrijven helpt!

Goed wassen en spoelen met water is iets wat iedereen wel doet, om vuil, stof en bacteriën weg te spoelen. Al jaren wordt op internet echter gezegd dat azijn een beter middel is om pesticiden te verwijderen. Hierbij worden zowel appelazijn als natuurazijn genoemd. Soms wordt er gezegd dat je aan het mengsel ook nog baking soda (zuiveringszout) toe moet voegen.

Hoe je pesticiden het beste kunt verwijderen, en of azijn daar een goede rol in speelt, is jaren geleden al onderzocht door wetenschappers. Volgens hen kunnen pesticiden op groenten en fruit grotendeels verwijderd worden. Wassen met water blijkt afdoende om tenminste 80 procent van de pesticiden te verwijderen. Daarbij is het ook belangrijk om de groenten en het fruit een beetje te wrijven, want juist door die wrijving worden de pesticiden weggespoeld. Overigens zegt het Voedingscentrum dat je de laatste restjes pesticiden sowieso niet kunt verwijderen, ook al omdat die door het hele product aanwezig zijn.

Weken in azijn?

Het weken of spoelen met azijn scoort niet veel beter dan alleen het wassen met water. De azijn kan zelfs een nasmaak achterlaten. Het weken in water kan er ook voor zorgen dat vitamines verloren gaan, zeker als je bladgroenten zoals sla en spinazie weekt. Zonde! Waar azijn wel ietsje beter op scoort is het verwijderen van bacteriën. Maar als het goed is, zitten er niet veel ziekteverwekkende bacteriën op groenten en fruit.

Pesticiden

Zijn pesticiden sowieso gevaarlijk voor je? Nou, gezond zijn ze zeker niet. Dat is ook de reden dat er strenge richtlijnen zijn voor het gebruik en voor de hoeveelheden die op de producten mogen achterblijven. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) stelt deze limieten op en onderzoekt ook of het mogelijk is dat mensen ziek worden van resten. Vroeger waren er ook bestrijdingsmiddelen die niet goed werden afgebroken en die zich daarom konden stapelen in het lichaam. DDT is een berucht voorbeeld. Zulke bestrijdingsmiddelen zijn nu verboden. Er is een lijst met ongeveer 250 bestrijdingsmiddelen die mogen worden gebruikt.
 
In Nederland wordt door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit regelmatig onderzoek gedaan naar resten bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit. In verreweg de meeste gevallen (99 procent!) voldoen de producten in de winkel aan de veilige norm.

Beste keuze: biologisch

Wie echt zeker wil zijn dat er geen pesticiden zijn gebruikt, kan het best biologische groenten en fruit kopen. Daarvan weet je zeker dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Maar ook in de gangbare teelt, zoals in de Nederlandse kassen, wordt steeds meer gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Zoals lieveheersbeestjes tegen bladluis en sluipwespen tegen wolluis.

Conclusie: maak je niet al teveel zorgen over bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit. Was je groenten en fruit goed met water, en wrijf daarbij ook een beetje. Weken in azijn is echt niet nodig. En onthoud: het eten van veel groenten en fruit heeft zó veel voordelen voor de gezondheid, dat het gevaar van een restje bestrijdingsmiddelen daar nooit tegenop kan.