Superfood: mangosteen

Voeding of medicijn?

Getty Images

Soms kom je op internet of in de vitamineshop een product tegen dat je nieuwsgierigheid prikkelt. Zo'n product is mangosteen. Het is geen mango en ook geen steen, maar een vrucht die in Zuidoost Azië al honderden jaren als voedsel en medicijn wordt gebruikt. Ook bij ons neemt het in populariteit toe. Terecht?

In de tropische regenwouden van Thailand, Maleisië, de Filippijnen en in sommige delen van China groeit een boom die bij ons in het Westen niet zo bekend is. Het is de mangosteenboom (Garcinia Mangostana). De mangosteenboom wordt zo’n 20 tot 80 meter hoog en  geeft twee keer per jaar een bijzondere vrucht: de mangistan, ook wel mangosteen of mangostan genoemd. In deze gebieden wordt de de vrucht al eeuwen gebruikt om allerlei kwalen zoals buikloop, malaria, ontstekingen, huidaandoeningen, vermoeidheid en koorts aan te pakken.

Dikke schil

De naam doet vermoeden dat de vrucht familie is van de mango, maar dat is niet zo. Hij ziet er ook heel anders uit. De vrucht is ongeveer zo groot als een tomaat en heeft een dikke, paarse schil. Zo dik, dat ongeveer de helft van de vrucht bestaat uit schil. Het vruchtvlees is wit en heeft de vorm van mandarijnpartjes. De structuur lijkt op die van een lychee.

In Nederland zijn nauwelijks verse mangostenen verkrijgbaar, omdat ze snel gegeten moeten worden als ze eenmaal van de boom zijn. Wij moeten het doen met mangosteensap en mangosteencapsules. Als ze wel vers verkrijgbaar zijn, zijn ze bovendien flink aan de prijs. Een mangosteen kost dan ruim twee euro.

Xanthonen

Wat is er nu zo bijzonder aan de mangosteen? Dat zijn de xanthonen. Xanthonen zijn krachtige antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen zouden bezitten. De mangosteen bevat meer dan veertig van deze actieve voedingskundige bestanddelen, met name in de dikke schil.

De superlatieven vliegen je om de oren als het gaat over xanthonen. Ze zouden onder andere:

  • Een gezonde ademhaling bevorderen.
  • Helpen bij het handhaven van een gezonde spijsvertering.
  • Helpen bij het versoepelen van de spieren.
  • Helpen het imuunsysteem te versterken.
  • Vrije radicalen neutraliseren.

Onschuldig?

Mangosteen is niet geheel onomstreden. Naast bovenstaande claims wordt er verwezen naar werking tegen diabetes, artrose en zelfs kanker. Er wordt op diverse sites geschermd met behoorlijk wat wetenschappelijk onderzoek, maar dat is moeilijk op waarde te schatten. Bijna al het onderzoek dat gedaan is, is namelijk gedaan op muizen en ratten. Om echt iets over de werking te kunnen zeggen, is meer dubbelblind onderzoek op mensen nodig. In zijn pure vorm is het natuurlijk gewoon fruit en dus sowieso gezond. Er zijn geen bijwerkingen van mangosteen bekend.

Met Mangosteen is het eigenlijk net als met allerlei andere superfoods. Je moet het zelf enige tijd proberen om te kijken of het iets voor je doet.

Auteur