Verbeter je spijsvertering

Buikpijn en een opgeblazen gevoel

Getty Images

Veel mensen hebben problemen met hun spijsvertering. Buikpijn, winderigheid of een opgeblazen gevoel zijn veel gehoorde klachten. Maar je kunt zelf iets doen om de gezondheid van je spijsvertering te verbeteren.

De spijsvertering is belangrijk voor de opname van voedingsstoffen uit je voedsel. Voedingsstoffen heb je nodig voor energie en de aanmaak van nieuwe cellen.

Eet gevarieerd

Gezond eten is belangrijk. Vooral gevarieerd en vezelrijk voedsel is bevorderend voor je spijsvertering. Vezels zorgen voor een goede stoelgang. Variatie in wat je eet zorgt ervoor dat je allerlei verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Daarnaast is het belangrijk om iedere dag te ontbijten. De spijsvertering is 's nachts in rust en het ontbijt brengt deze weer op gang. Ontbijten levert energie om aan de dag te beginnen en helpt je gewicht op peil te houden, doordat je minder trek hebt in tussendoortjes.

Drink veel water

Voldoende water drinken voorkomt dat de ontlasting hard en droog wordt. Hierdoor heb je minder kans op verstopping en aambeien. Voldoende water is tenminste anderhalve liter op een dag.

Als je last hebt van verstopping, dan is het beter twee liter per dag te drinken. Wanneer je last hebt van diarree, koorts of braken is het belangrijk om veel te drinken; zo'n twee tot drie liter per dag. Het voorkomt dat je uitdroogt.

Voorkom overgewicht

Voldoende bewegen en sporten is belangrijk voor een goede spijsvertering, omdat lichaamsbeweging de beweging van de darmen bevordert. De beweging van de darm is belangrijk voor de vertering en de stoelgang.

Lichaamsbeweging zorgt voor een gezond gewicht en het vermindert stress, ook dit komt de darmen ten goede. Je gewicht op peil houden is belangrijk, omdat overgewicht een rol kan spelen bij brandend maagzuur en galstenen. Daarnaast verhoogt overgewicht het risico op darmkanker en slokdarmkanker.

Rook en drink niet

Pas op met roken en alcohol drinken. Het slijmvlies waarmee je maag en darmen zijn bekleed, wordt aangetast door roken. Hierdoor kan bijvoorbeeld een ontsteking van het maagslijmvlies ontstaan.

Roken kan het risico op vele vormen van kanker vergroten, zo ook kanker in het spijsverteringskanaal. Ook alcohol kan dit risico vergroten. Alcohol irriteert het slijmvlies van de mond, de slokdarm en de maag, waardoor onder andere maagpijn kan ontstaan.

Ga op tijd naar de toilet

Ga naar het toilet als je aandrang voelt. Ontspan je en ga goed rechtop zitten. Vermijd hard persen, dit kan aambeien veroorzaken. Door goed toiletgedrag heb je minder kans op verstopping van de darmen (obstipatie).