donderdag, 21 januari 2021

Superfoods voor ouderen

Gezond ouder zonder chiazaad of moerbei

Er zijn bepaalde kwaaltjes en kwalen waar iets oudere mensen eerder last van krijgen dan jongeren. Deze superfoods bieden net dat beetje extra in de strijd tegen ouderdomsklachten. En er komt geen chiazaad of moerbei aan te pas.

Makreel

Dit visje zit bomvol gezonde visvetten, die beschermen tegen hart- en vaatziekten. Net zoals in haring, zalm en sardines trouwens. Neem eens wat gerookte makreel mee voor de middagboterham of hap een harinkje bij de viskar.

Ei

Eén ei levert al een kwart van de dagelijkse aanbeveling aan vitamine D. En dan zit het ook nog vol eiwitten!

Kiwi

De kiwi is een klein vitamine-C-bommetje (meer dan 100 procent van de aanbevolen hoeveelheid per dag!), dat zich ook nog eens gemakkelijk laat pureren voor mensen die moeilijk kunnen kauwen en slikken.

Havermout

Havermout is goed voor de cholesterolhuishouding en het bevat speciale vezels die gunstig zijn voor het bloedsuikergehalte. Lekker als pap ’s ochtends. Eenvoudig te bereiden in de magnetron, of koop kant-en-klare havermoutpap uit de koeling.

Aardbeien

Echt een traktatie en ook nog eens supergezond. Rijk aan vitamine C en foliumzuur. En rijk aan kalium, een mineraal dat de bloeddruk helpt regelen.

Lever

Voor wie ervan houdt, is het een aanrader. Want lever is zeer rijk aan ijzer, B-vitamines, vitamine A en het mineraal selenium, dat helpt ontgiften. Plakjes leverworst, lever op brood of kippenlevertjes bij de warme maaltijd misschien?

Pruimen

Obstipatie is een kwaal die heel veel voorkomt bij ouderen. In het verpleeghuis heeft 80 procent van de mensen er last van. Veel drinken, groenten, fruit en voldoende beweging kan helpen. Pruimen hebben van nature een laxerend effect door de soort suiker (sorbitol) die ze bevatten. Vers, gedroogd of gepureerd: alles kan.

(Vruchten)kwark

Van alle lepelbare zuivelproducten bevat kwark de meeste eiwitten. Ideaal voor mensen met ondervoeding en een lekker en gezond tussendoortje.

Trefwoorden: