Verschil tussen tafelsuiker en fruitsuiker?

Getty Images

Wat is het verschil tussen tafelsuiker (de 'gewone' suiker die je in de winkel koopt) en de suiker die in fruit zit?

Brenda

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

In fruit zitten fruitsuikers (glucose en fructose). Toegevoegde suikers zijn suikers die fabrikanten toevoegen aan producten, of die je zelf toevoegt, bijvoorbeeld suiker of honing in je thee of yoghurt.

Net zoals bij fruit, bestaan deze suikers uit de bestanddelen glucose, fructose of een mengsel hiervan. Ook toegevoegde suikers zijn van natuurlijke oorsprong. Kristalsuiker bijvoorbeeld is afkomstig uit suikerbieten of suikerriet.

Glucose en fructose

Het lichaam verwerkt tafelsuiker en fruitsuiker op dezelfde manier. In de darmen splitsen beiden zich in glucose en fructose. Het lichaam zet fructose om in glucose, die wordt gebruikt voor de energievoorziening. Alle suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën. In vloeibare suikers zoals honing of fruitstroop zitten net iets minder calorieën omdat het ook water bevat.

Voordelen van fruit

Hoewel in fruit dus suikers zitten, levert het ook belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels en vitamine C die goed zijn voor je gezondheid.

Bovendien hebben mensen die voldoende fruit eten een verminderd risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Daarom ook het advies om twee stuks fruit per dag te eten. Fruit is dus gezonder dan zoete snacks die wel suikers, maar verder weinig nuttige voedingsstoffen bevatten.

Wil je nog meer lezen over suikers? Bekijk Alles over zoet.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.