Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Weetjes over witlof

Witte bladgroente uit het donker

Gruwde je als kind van de tot snot gekookte witlof die je moeder op tafel zette? Geef de witte struikjes een nieuwe kans. De meeste rassen smaken niet meer zo bitter als vroeger en je kunt er veel meer mee dan alleen koken.

Witlof (ook wel: Brussels lof) is een bladgroente die behoort tot de cichoreiachtigen en is een familielid van andijvie. Nederlanders eten gemiddeld 3 kilogram witlof per jaar.

Net als alle andere groenten, zitten er amper calorieën in witlof, maar wel veel voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Zo bevat witlof veel kalium en vitamine C. 

Teelt in twee stappen

De struikjes worden in twee stappen geteeld. In het voorjaar gaan er eerst zaadjes de grond in waar wortels uit groeien. De wortels worden in de herfst gerooid en tot ze nodig zijn opgeslagen in een donkere koelcel.

Als er witlof nodig is, is het tijd voor stap twee. De wortels verhuizen van de koeling naar zogenaamde trekbakken waarin ze op water verder groeien. Op de wortels ontstaat een groeipunt: het begin van een stronkje. Een week of drie later is de witlof klaar voor de oogst.

Omdat de witlofwortels in de koeling in een rustfase komen, kunnen de telers ze gebruiken wanneer het hun uitkomt. Met een goede planning is er daardoor altijd witlof verkrijgbaar.

Liever geen licht

Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.

Ook thuis moet je witlof daarom donker bewaren, bijvoorbeeld in de koelkast of in een papieren zak op een koele plek. Doe je dat niet, dan kunnen de witte stronkjes een dag later aan de buitenkant al groen zijn. Verwijder in dat geval de buitenste bladeren voor gebruik. Wil je witlof tijdens het koken mooi licht van kleur houden? Voeg wat citroensap aan het kookwater toe.

Koken met witlof

Koop witte, gave witlof zonder bruine plekjes. Reken per persoon 325-375 witlof om aan 250 gram groente per eter te komen. Haal eventuele lelijke blaadjes eraf en snijd een plakje van de onderkant. Was de groente tot slot en snijd deze eventueel in kleinere stukjes.

Na 12 minuten koken is witlof gaar. Je kunt de groente ook grillen, bakken of rauw verwerken in een salade. Witlof met ham en kaas uit de oven is ook een echte klassieker.

Hoewel de witlof van nu al veel milder is dan die van vroeger, is het meestal niet de favoriete groente van kinderen. Het scheelt al als je de kegelvormige kern eruit snijdt. Roerbakken of wokken maakt de smaak ook milder. Of combineer witlof in een salade met fruit, zoals met zoete appel, stukjes mandarijn of kiwi.

Recepten

Bron(nen):

Reactie toevoegen

2 Comments

Door Emtee (niet gecontroleerd) op do, 02/09/2017 - 17:32

Als je het zoals m'n vader maakt kan je beter direct je grafkist graven.

*kots*

Totaal geen moeite nemen om enige
bitterheid weg te nemen. Sommige mensen moet je verbieden te koken.

Door hansstofberg@ya... (niet gecontroleerd) op ma, 12/19/2016 - 22:09

Ik groei nu velen jaren ongeveer 35 jaar lwitlof en wij eten het alleen rauw .
Maar de bitterheid is nog steeds een raadsel voor mij .
Ik kuil het in in de broeikas . En ook binnen in de nabijheid van de kachel , verleden week haal ik de helft er uit om op te eten en die was toch wel een beetje bitter maar nu komt het want een week later haal ik de rest er uit en die was absoluut niet bitter . Het heeft dus toch ook wel met themperatuur en tijd te maken . Maar vaak gaan groentes toch wat sterker smaken als het koud is en het lanzaam groeid .
Voor het komende jaar gaan we voor het eerst een soort proberen die niet met grond afgedekt hoeft .
Dus ook in de grond als er geen licht bij komt kunnen ze bitter smaken.
En nog sterker dezelfde soort kan de bitterheid in een week weer kwijt zijn.
Het zelfde voor hete peper ik had van het zelfde soort in de kas als buiten ,de pepers in de kas waren flink heet en buiten helemaal niet.

Veel tuin plezier Hans Stofberg
Ierland