Word je ziek als je fruit eet waar fruitvliegjes, maden of andere insecten in of op hebben gezeten?

Getty Images

Ik nam een hap uit een aardbei en schrok toen ik zag dat er net een made uitkroop! Misschien heb ik ook wel per ongeluk zo'n insect binnengekregen. Ik heb de aardbei meteen weggegooid, maar nu vraag ik me af: word je ziek als je fruit eet waar fruitvliegjes, maden of andere insecten in of op hebben gezeten?

Renée

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Fruitvliegjes en andere insecten houden van warmte en de geur van rotting. Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen fruitvliegen hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Uit de eitjes kunnen maden ontstaan, die uitgroeien tot nieuwe fruitvliegjes.

Fruitvliegen besmetten voedsel

Fruitvliegjes kunnen zorgen voor de verspreiding van bacteriën, gistcellen of schimmels van de ene plek naar de andere. En dus kunnen ze ook ander voedsel besmetten als ze er bij kunnen. Deze bacteriën en schimmels versnellen het rottingsproces van voedsel, wat weer opnieuw fruitvliegen aantrekt.

Als je voedsel eet waar fruitvliegjes of insecten op hebben gezeten word je niet automatisch ziek. Als het fruit er nog gaaf uitziet en je het goed wast, kun je het gewoon opeten. Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien. Als je een keer per ongeluk een made of vlieg binnenkrijgt, dan is dit niet schadelijk.

Zo voorkom je vliegjes in en op je eten

Tips om te voorkomen dat er vliegjes op of in je eten terechtkomen:

  • Was gebruikte glazen meteen af, vooral als er sap of fris in heeft gezeten.
  • Laat geen gesneden fruit, fruitschillen of geopende pakken of flessen vruchtensap of suikerhoudende dranken achter in de keuken of huiskamer.
  • Ruim volle vuilniszakken en ander afval meteen op. Breng vuilnis waarin vliegjes zitten direct weg.
  • Maak de kliko en/of vuilnisemmer regelmatig schoon.
  • Dek je fruitschaal eventueel af met een vliegenkap.
  • Niet doen: laat geen glazen met fruit, vruchtensap, limonade of ranja staan om ze te ‘vangen’. Daar komen ze juist op af, zo blijkt uit een handboek van de AID, de Duitse informatiedienst voor voedsel.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.