Fruitvliegjes: hoe kom je ervan af?

Getty Images

Ik zou wel eens willen weten hoe ik vers fruit het beste kan bewaren zonder last te krijgen van die vervelende fruitvliegjes.

Leni

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Fruitvliegjes houden van warmte en rotting. Ze leggen hun eitjes op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten. Bijvoorbeeld in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van fruit naar het andere eten.[ITEMADVERTORIAL]

Geen val

Hoe verjaag je ze uit je keuken of huiskamer? Zet vooral geen ‘val’ neer, zoals glazen met fruit, vruchtensap, limonade of ranja. Je vangt ze dan wel, maar trekt ze ook juist aan, zo staat in een handboek van de AID, de Duitse informatiedienst voor voedsel.

Afval opruimen

Wat dan wel? Was lege glazen van vruchtensap meteen af. Laat geen gesneden of geschild fruit of geopend vruchtensap achter in de keuken of huiskamer. En ruim ook je vuilniszakken en ander afval op als dat nodig is, of als je merkt dat er vliegjes in zitten. Doe regelmatig een nieuwe vuilniszak in de vuilnisemmer of maak de kliko schoon.

Fruit wassen

Heb je fruitvliegjes in huis? Was het fruit goed voor je het opeet, dat is sowieso altijd verstandig. Afdekken met bijvoorbeeld een vliegenkap kan ook helpen. Trouwens: ook bepaalde motten en vlinders houden van plaatsen waar het warm is en leggen hun eitjes vaak op of in de buurt van rijp fruit. Met deze tips sla je dus meerdere insecten in een klap.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.