zaterdag, 2 juli 2022

Zijn aardappelen groente?

In Frankrijk worden aardappelen als groente gezien. Waarom is dat hier niet zo?
Conny

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Buiten Nederland wordt de aardappel inderdaad regelmatig gezien als groente. In Nederland plaatsen we de aardappel bij brood en graanproducten. Dat heeft te maken met de voedingsstoffen in aardappel en de plek die de aardappel van oudsher inneemt bij de maaltijd.

Voedingsstoffen in aardappel

In aardappelen zitten voedingsstoffen die inderdaad meer bij groente passen, maar ook voedingsstoffen die meer op granen lijken. Aardappelen bevatten vooral koolhydraten, kalium en vitamine B6 en verder ook vezels, eiwit, foliumzuur en vitamine C. Vitamine C, foliumzuur en kalium ‘past’ meer bij groente. Koolhydraten, vitamine B6 en eiwit meer bij granen. Vezels kun je uit zowel groente als graanproducten halen.

Gezondheidseffecten aardappel

Over aardappelen zijn er onvoldoende wetenschappelijke gegevens over de gezondheidseffecten. Qua gezondheid is het daarom lastig om de aardappel een plek te geven.

Afweging: voedingsstoffen en plek bij de maaltijd

Er is dus wel iets voor te zeggen om aardappel bij groente te plaatsten. Bepaalde voedingsstoffen komen immers overeen. Maar er komen ook voedingsstoffen overeen met brood en graanproducten. Omdat in Nederland van oudsher de aardappel bij het avondeten als koolhydraatbron wordt gegeten en niet als groente, is er voor gekozen de aardappel te plaatsen bij brood en graanproducten.

Maar…

Het is duidelijk aangetoond dat volkorenproducten en vezels uit granen het risico verlagen op beroerte, bepaalde hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Vanwege de gezondheidsvoordelen van volkorenproducten is het daarom wel aan te raden elke dag volkorenproducten te nemen. Daarnaast kun je het aanvullen met aardappel.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.