vrijdag, 28 januari 2022

Nephaar in soorten en maten

Van pruik tot haarstukje

Voor mensen die hun haar verliezen, is een haarwerk vaak een oplossing. Een haarwerk is bijvoorbeeld een pruik, toupet of haarstukje. Alle soorten en maten op een rijtje.

Europees haar
Europees haar is in iedere kleur verkrijgbaar. De kwaliteit kan minder zijn door de manier waarop met het haar is omgegaan. Agressieve shampoos, chemische kleurstoffen, krulmiddelen, föhn, ultraviolet licht en chloorhoudend zwemwater kunnen het haar beschadigd hebben.

Aziatisch haar
Aziatisch haar is minder beschadigd dan Europees haar. Wel is het vrijwel altijd donker. Om lichte kleuren te krijgen,moet dit haar chemisch worden behandeld.

Deze twee varianten van natuurlijk haar kunnen geverfd of gepermanent worden. In principe is het haargeschikt voor alle kappersbehandelingen. Een nadeel van natuurlijk haar is dat het kan gaan verkleuren door UV-licht. Daarom vergt het iets meer onderhoud.

Synthetisch haar
Synthetisch haar is gemaakt van kunstvezel. De laatste tijd heeft het een betere naam gekregen. Als het goed wordt onderhouden, is het niet van echt haar te onderscheiden. In het gebruik en onderhoud is het meestal eenvoudig. Wel mist het de natuurlijke structuur van echt haar. Dit kan vooral in fel licht opvallen.

Synthetisch haar is kleurvaster, lichter in gewicht, breekt niet, is vormvast en bovendien goedkoper. Synthetisch haar wordt echter soms statisch, kan gaan krullen en kan niet worden geverfd. Daarnaast is synthetisch haar minder hittebestendig dan echt haar. Het kan gaan pluizen door bijvoorbeeld de hitte in een sauna of onder de douche.

Machinaal of handgeknoopt
Haarwerken hebben soms een mix van echt haar en synthetisch haar. Bijvoorbeeld echt haar bovenop en synthetisch haar aan de randen. Ook de manier waarop een haarwerk gemaakt is, kan verschillen.

De wijze van fabricatie hangt af van het kapsel dat je wenst te dragen; niet ieder kapsel kan machinaal gefabriceerd worden. Een haarwerk kan op twee manieren gemaakt zijn:

  • Machinaal - de haren worden automatisch naast elkaar op dunne strookjes textiel vastgestikt. De strookjes worden daarna dakpansgewijs op elastische bandjes vastgezet.
  • Handgeknoopt - de haren worden in kleine plukjes vastgeknoopt op een gaaswerk van textiel.

Verzorging
Synthetisch haar is in het dagelijks gebruik makkelijk zelf te onderhouden en te verzorgen. Een haarwerk met echt haar vergt wat extra zorg. Bijvoorbeeld wassen, op kleur houden en conditioneren. Maar ook dat is goed zelf te doen.

Kosten
Er zijn al haarwerken met synthetisch haar te koop vanaf €300 á €400. Via internet zijn ze soms nog goedkoper. Een haarwerk op maat gemaakt met echt haar kost al gauw €1250 tot €1500.

Verzekering
Je kunt het best vooraf contact opnemen met je eigen zorgverzekeraar. Zo weet je exact welke kosten je kunt declareren en aan welke voorwaarden je moet voldoen.