Hoe vaak moet je je haren wassen?

Alles over shampoo

Getty Images

Iedere dag je haar wassen is funest voor je mooie lokken, als shampoo niet schuimt dan reinigt het niet goed en als je shampoo te lang gebruikt, verliest hij zijn werking. Over het wassen van de haren bestaan nogal wat fabels. Of hebben we hier te maken met feiten?

Helaas is er geen standaardadvies over het wassen van de haren. Volgens experts hangt het er sterk vanaf wat voor haartype je hebt en welke keuzes je maakt bij het stijlen. Toch hoef je het echt niet zo vaak te wassen als je misschien denkt. Zeker voor weelderige lokken is het - bij normaal haar - de moeite waard om het wassen zo lang mogelijk uit te stellen. Het hangt echter voor een deel ook af van persoonlijke voorkeuren.

De functie van wassen

Shampoo heeft vooral een reinigende werking; het verfrist het haar en verwijdert daarbij het natuurlijke haarvet, stylingsproducten en overig vuil. Als je je haren te vaak wast, is het mogelijk dat je haar uitdroogt en gemakkelijk breekt. Een beetje vuil in je haar is prima en natuurlijk. Zeker het vet (talg en oliën) hoort in je haar. Talg heeft een aantal belangrijke functies, waaronder het beschermen en soepel houden van de huid.

Hoe vaak?

Eigenlijk is er maar een kleine groep wel gebaat bij het dagelijks wassen van het haar en dat is als je heel fijn haar hebt, heel veel sport en zweet of als je op een zeer vochtige plek woont. Bij een zeer vette hoofdhuid is dagelijks wassen ook geen overbodige luxe.

Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling. Zichtbaar vet haar, een jeukende hoofdhuid of duidelijk vuil in het haar zijn tekenen dat het tijd is.

Uitstellen

Om het wassen zo lang mogelijk uit te stellen zijn er ook een aantal tips. Belangrijk is bijvoorbeeld zo min mogelijk aan je haar zitten. Hoe meer je het borstelt en met je handen door je haar gaat, des te meer verspreid je het vet van je hoofdhuid door je haren. Ben ook voorzichtig met vet makende producten zoals olie en serum, gebruik deze dus indien nodig alleen in de haarpunten.

Droogshampoo wordt ook als uitkomst gezien. Dat geeft naast een fris gevoel vaak ook wat extra volume. Het haar alleen nat maken en opnieuw in model brengen, kan ook helpen.

Schuimen

Schuimende shampoo en zeep is een teken van een goede reiniging, toch? Dit is gedeeltelijk waar. Shampoo absorbeert vet en vuil en zal niet schuimen als het te veel heeft opgenomen. In die zin is schuimen dus wel een indicator van schoon haar; als het niet schuimt moet je het nogmaals wassen.

Dit geldt echter alleen als je shampoo op de juiste manier gebruikt. Een noot shampoo - ongeveer zo groot als een euromunt - is voldoende. Gebruik dus zeker niet meer. Verdeel het product over je handen, breng het dan aan op de nekpartij van je haren en beweeg masserend naar de kruin. Zo wordt de shampoo goed verdeeld en weet je - op basis van het schuimen - hoe vuil je haar nog is.

Afwisselen

Af en toe van shampoo wisselen kan geen kwaad. Het is echter niet zo dat de werkzaamheid van shampoo minder wordt, als je deze gedurende langere tijd gebruikt. Wel kan je haar - en de behoeftes van je haar - veranderen. Gekleurd haar heeft een andere shampoo nodig, dan haar met een natuurlijke tint. Soms is je haar, bijvoorbeeld onder invloed van hormonen, droger of juist vetter. Ook dan loont het de moeite om je shampoo aan te passen.

Conditioner

Vaak wordt gedacht dat conditioner alleen nodig is bij droog haar en dat je dus meestal - zeker als je haar vet is - geen conditioner nodig hebt. Dit is echter niet helemaal correct.

Tijdens een wasbeurt gaan de haarschubben openstaan en een conditioner zorgt ervoor dat deze weer sluiten. Het maakt je haar dus mooi glad. Over het algemeen kan conditioner dus voor elk haartype een aanrader zijn. Daarbij heb je ook verschillende conditioners, afhankelijk van de behoeftes van je haar.

Net als voor shampoo geldt wel dat je het product juist moet gebruiken. Niet te veel, ook nu die euromunt, en vooral aanbrengen op de haarpunten en lengtes. Dit zijn vaak de gebieden die de extra verzorging kunnen gebruiken. Vergeet niet goed uit te spoelen.