Hoe kun je haaruitval voorkomen?

5 veelgestelde vragen over haarverlies

Getty Images

Kaalheid is voor zowel mannen als vrouwen een schrikbeeld. Kun je haaruitval voorkomen? We legden deze en andere vragen voor aan haarspecialist drs. E. Plinck van de Polikliniek Haar- en Nagelziekten te Rotterdam.

Kan een shampoo helpen om haaruitval te voorkomen?

Plinck: "Nee, een shampoo kan geen haaruitval voorkomen. Aan een shampoo kunnen geen actieve stoffen worden toegevoegd, die ver genoeg in de hoofdhuid kunnen doordringen om de haarwortels te stimuleren. Dit kan alleen met een alcoholachtige oplossing en met de speciaal daarvoor vervaardigde wateroplosbare Minoxidil Lotion. Ook van sommige voedingssupplementen is de werking wetenschappelijk bewezen."[ITEMADVERTORIAL]

In de herfst nemen de klachten over haaruitval steevast toe. Maar is het echt waar dat je in de herfst meer haar verliest?

Plinck: "Haargroei en haaruitval zijn afwisselende processen. Veel mensen hebben in het voor- en najaar een ruiperiode, maar dit geldt niet voor alle mensen. Iedereen heeft een eigen - persoonlijk - patroon van groei en uitval."

Heeft stress invloed op haarverlies?

Plinck: "Doorgaans niet zo veel, maar wel onder extreme omstandigheden. En als er al een haarprobleem is, dan kan stress wel eerder een (negatieve) invloed hebben."

Is getransplanteerd haar permanent of valt dit ook weer uit?

Plinck: "Het haar wat getransplanteerd wordt, is afkomstig van het achterhoofd. Dat haar is ongevoelig voor haaruitval en valt dus niet meer uit. Helaas voor de vrouwen, geldt dit alleen bij mannen!"

Heeft de manier waarop je je haar behandelt invloed op haarverlies, zoals vaak borstelen?

Plinck: "Ja, wat je met je haar doet heeft zeker invloed. Permanenten, ontkroezen en je haar verven (in iets mindere mate) maken het haar bros, futloos en breekbaar. Het haar breekt vaak al af in de hoofdhuid, dus het ziet er uit als haaruitval."

"Ook als de borstel niet bij het haartype past (kroes, steil, dik, dun etc.) kan deze veel schade aanrichten. Plastic borstels maken het haar statisch, waardoor het eerder beschadigt. In de polikliniek zien we dat mensen veel baat hebben bij borstels met echt haar, bij voorkeur Mason Pearson borstels."

Auteur