Haarverlies tijdens de zwangerschap

Hormonen op hol

Zwanger
Getty Images

Vrouwen verliezen normaliter zo’n tachtig tot honderd haren per dag. Maar wanneer je zwanger bent, kunnen je hormonen met je op de loop gaan. Sommige vrouwen hebben dan ineens een mooie, volle bos haar. Andere vrouwen kampen juist met (extreme) haaruitval.

Anders dan bij mannen, verliezen vrouwen hun haren over het hele hoofd. En kunnen plaatselijk dunnere plekken ontstaan, maar over het algemeen is het haarverlies redelijk gelijkmatig. De meeste vrouwen hebben zo’n 400.000 tot 1.000.000 haren op hun hoofd, die 80 tot 100 haren die je dagelijks verliest, vallen dus niet heel erg op.[ITEMADVERTORIAL]

Zwangerschapshormonen

De toename van zwangerschapshormonen beïnvloedt de natuurlijke haargroei. In de natuurlijke cyclus, is er sprake van een groeifase, overgangsfase en een rustfase, waarna het haar uitvalt. Tijdens een zwangerschap kunnen deze fasen veranderen. Bij veel vrouwen wordt het haar onder invloed van het vrouwelijk hormoon oestrogeen voller. Andere vrouwen ontdekken tot hun grote schrik steeds meer haren op het kussen of in het doucheputje. Het lijkt erop dat de mannelijke hormonen, androgenen, hierin een rol spelen. Maar ongemerkt kunnen ook stress, spanning en oververmoeidheid de haargroei behoorlijk beïnvloeden.  Dit kan veranderen naarmate je zwangerschap vordert, maar kan weer optreden een aantal maanden na de geboorte of nadat je stopt met het geven van borstvoeding.

De invloed van voeding

Zorg tijdens je zwangerschap in ieder geval voor een gezond en gevarieerd eetpatroon. Hierdoor verbetert de volheid en glans van je haar en kan het verlies worden beperkt. Fruit (vooral bessen, sinaasappels, meloen en appels), groene bladgroenten (spinazie, sla, andijvie), zuivel, kip, noten en vis hebben een positief effect op een gezonde haargroei. Ook bepaalde vitamines (A, C, B6, B8 (biotine) en B12) zijn goed voor het haar.

Verzorging

Een conditioner kan helpen het haar soepel te houden, zodat er minder haarverlies is bij kammen of borstelen. Gebruik in ieder geval een grove kam of een zachte borstel en probeer overmatig gebruik van krultang en föhn te voorkomen. Die maken je haar namelijk vaak droog en daardoor breekbaarder. Tot het haarverlies is gestopt, is het verven van de haren of nemen van een permanent niet aan te raden.

Naar de dokter?

Er is pas sprake van extreme haaruitval wanneer er kale plekken op de hoofdhuid ontstaan. In dat geval is het verstandig de huisarts te bezoeken voor een bloedanalyse.  Zo kan bekeken worden of de haaruitval daadwerkelijk door schommelingen in de hormoonbalans wordt veroorzaakt. Blijkt er iets anders aan de hand, dan spreken we over medisch haarverlies en moeten er andere middelen worden ingezet om de haaruitval te beperken.

Na de bevalling

Na de bevalling neemt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam weer af en zoeken mannelijke en vrouwelijke hormonen naar een goede balans. Dit betekent ook dat de levenslengte van de haren weer normaliseert. Had je tijdens je zwangerschap een mooie, volle bos dan zal er nu waarschijnlijk wat extra haarverlies plaatsvinden. Verloor je juist wat meer haar, dan zal de haaruitval nu minder worden.  

Het kan een paar maanden tot een jaar duren voordat de hormoonbalans zich hersteld heeft. Zolang er geen kale plekken ontstaan, is het een zaak van geduldig afwachten. Ook in deze periode is het belangrijk te zorgen voor gezonde en gevarieerde voeding. IJzer, eiwitten, mineralen en  vitamines zoals B8 (biotine) ondersteunen de haargroei. In sommige gevallen blijft het haar na een bevalling wel iets dunner dan voorheen.  
 

Auteur 
Bron 
  • Nederlandse Haarstichting