Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Haarproblemen tijdens de overgang

Haaruitval, minder glans en bros haar

Tijdens de overgang verandert er van alles in je lijf. En dit heeft ook gevolgen voor je haar. Het wordt droger, glanst minder en wordt dunner. Soms neemt haaruitval zelfs zulke extreme vormen aan, dat het verstandig is een arts te raadplegen. Gelukkig kunnen de meeste vrouwen met minder drastische maatregelen toe.

Het is niet alleen het hoofdhaar dat te lijden heeft onder de overgang. Haar over het hele lichaam kan in textuur en hoeveelheid veranderen tijdens en na de menopauze. Bij sommige vrouwen uit dit zich in donker, dikker en taai lichaamshaar. Dit wordt hirutisme genoemd. Veel andere vrouwen merken juist dat ze minder schaamhaar en okselhaar hebben. Op het hoofd wordt het haar veelal droger en glanst het minder. Een van de meest bekende overgangsklachten is bovendien haaruitval. Dit kan al beginnen als iemand rond de 40 jaar is.

Hormoonspiegel

Haaruitval tijdens en na de overgang heeft veel te maken met de veranderende hormoonspiegel. Van het vrouwelijk hormoon oestrogeen is bekend dat het een positieve invloed op de conditie van huid en haar heeft. En juist van dat hormoon gaat het lichaam tijdens en na de overgang minder produceren; soms tot wel 80 procent. Ook van de mannelijke hormonen (androgenen) wordt minder aangemaakt, maar dat is meestal maar 10 tot 30 procent. Hierdoor verandert de verhouding tussen de androgenen en de oestrogenen en raakt het lichaam uit balans.

Dunner haar

Door deze blijvende verandering in de verhoudingen, en door gevoeligheid van de hoofdhuid voor mannelijke hormonen, merken de meeste vrouwen dat hun haar aanzienlijk dunner wordt. Bij sommige vrouwen zal dat heel geleidelijk gaan. Anderen hebben te maken met perioden van meer of minder haaruitval. De verschijnselen zijn per persoon verschillend en hebben nauwelijks te maken met haartype, ras of haardracht. Wel valt haaruitval vaak eerder op bij langer haar.  En ook bij donkerharigen zie je de hoofdhuid vaak eerder door het haar heen schijnen.

Stress

Hormonale veranderingen zijn niet de enige reden voor haaruitval tijdens de overgang. Veel vrouwen kampen tijdens de menopauze met stress. Ook dit kan resulteren in dunner wordend haar en haarverlies, want stress beïnvloedt het groeipatroon van het haar. Het is daarom belangrijk stress zoveel mogelijk te vermijden.

Schildklierproblemen

Ook als de doorbloeding niet goed is, is de kans op haaruitval groter. Heb je – naast haaruitval - vaak koude handen en voeten? Dan zou het kunnen dat je schildklier niet goed functioneert. Zeker wanneer  de haaruitval op het hoofd gepaard gaat met haaruitval bij de wenkbrauwen is het zaak een arts op te zoeken voor bloedonderzoek. Een verminderde werking van de schildklier, oftewel een hypothyreoïdie, kan tal van klachten geven, die met medicijnen goed onder controle gehouden kunnen worden.

De doorbloeding kan op peil gehouden worden door regelmatige hoofdhuidmassages. Rook je? Probeer daar dan mee te stoppen. Roken geeft niet alleen een grotere kans op allerlei ernstige aandoeningen, maar werkt ook haaruitval in de hand omdat de doorbloeding erdoor verslechtert.

Haar en voeding

Een gezonde en gevarieerde  voeding kan het broos worden van het haar – iets wat normaal is bij het ouder worden – vertragen. Haar bestaat uit keratine, wat op zijn beurt weer uit het eiwit cysteïne bestaat. Cysteïne is een eiwit dat zwavel nodig heeft en daarom kun je het beste kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan zwavel zoals broccoli, kool, paksoi en asperges. Ook bladgroenten als sla en andijvie geven een positieve impuls aan de haargroei. Eet verder voldoende fruit, noten en eiwitten uit bijvoorbeeld kip en vis.

Verschillende vitamines hebben een bewezen positief effect op de haargroei. Denk aan Vitamine B6, B8 (biotine) en B12, maar ook de vitamines A en C staan bekend als haarverbeteraars.

Haar en styling

Haar in de overgang is zoals gezegd dun en broos. Probeer daar rekening mee te houden bij het stylen van het haar. Gebruik een grove kam of zachte borstel en probeer  het gebruik van föhn of krultang zoveel mogelijk te beperken. Het gebruik van een conditioner kan helpen haarverlies tijdens kammen of borstelen tegen te gaan.

Hormonen en medicijnen

Tijdens de overgang worden er vaak hormoonpreparaten voorgeschreven. Deze kunnen ook invloed op de haargroei hebben. Bespreek dit met je huisarts. Ook andere medicijnen hebben soms haaruitval tot gevolg. Van bijvoorbeeld bloeddrukverlagers, zuurremmers, middelen tegen jicht en cholesterolmiddelen is het een bekende bijwerking.

Naar de dokter?

Een beetje haaruitval is vervelend, maar geen reden om de arts op te zoeken. We spreken pas van extreme haaruitval wanneer er echt kale plekken zichtbaar zijn op de hoofdhuid. Ga naar de huisarts of dermatoloog wanneer de veranderingen buitensporig lijken in vergelijking met oudere vrouwelijke familieleden. Dit kan zowel bij haaruitval als bij ongewenste haargroei zijn. Ook wanneer je problemen vermoedt met je schildklier is het verstandig een arts te bezoeken.

Bron(nen):

  • Nederlandse Haarstichting

Reactie toevoegen

5 Comments

Door Sandra (niet gecontroleerd) op ma, 04/17/2017 - 10:54

Haaruitval heb ik al mijn hele leven. Het enige dat enigszins helpt is Saw Palmetto. Dat kun je in elke vorm nemen, van goedkoop tot duur. Maar de werking is niet blijvend. Ben al een eind in de overgang en nu heb ik een ander probleem dat hier niet genoemd wordt. Haarverf pakt niet meer. Heb het al 2x met henna gedaan (wat altijd goed werkte), en nu met Poly haarverf gaat het ook niet. Kan dit aan de hormonen liggen? In de zwangerschap heb ik hier nooit last van gehad.

Door M. (niet gecontroleerd) op vr, 01/20/2017 - 13:00

Nadat bij mij de overgang voorbij was merkte ik dat mijn haar heel slap en dun werd. Van mijzelf heb ik altijd fijn haar gehad maar wel normaal gevuld met mooie slag. Ik ben nu 5 jaar verder vanaf dat ik bemerkte dat het minder werd bovenop. Het is nog iets dunner geworden in die jaren. Ik gebruik vit. B complex en Silicium druppels van Silidyn om het wat te ondersteunen. In de zomer kijk je bovenop mijn hoofd zo door mijn haar heen op mijn hoofdhuid. Daarom ben ik nu zo'n 4 mnd bezig met 2x p.d.Neofollics lotion. Dit geeft dichtheid aan het haar. Haaruitval stopt en stimuleert haargroei. Ik blijf hoop houden dat het toch nog weer iets verbetert. Ik was mijn haar zo'n 3x p.w. en het ziet er dan met de lotion goed uit. mooi gevuld weer als 10jr geleden

Door Karin (niet gecontroleerd) op za, 01/07/2017 - 12:52

Ik slik vanaf half oktober ook Biotine 5000mcg. Ik had haaruitval, ook in de overgang. De haaruitval duurde ongeveer 2,5 maanden en daarna nam het af. Mijn haar was ook ontzettend futloos, zat voor geen meter en ik kreeg in ene een slag in mijn zeer stijle haar?
Maar nu vanaf het ene op het andere moment is mijn haar weer futloos. Hoop niet dat het weer op nieuw gaat uitvallen. Slik ook een Multi, vitamine D3 en magnesium.

Door CJ (niet gecontroleerd) op do, 12/29/2016 - 15:24

Heb biotine in huis gehaald, nu ik in de overgang ben..mijn haar valt uit, echt veel vind ik in het putje. Hopelijk werkt biotine..?

Door fleur seddik (niet gecontroleerd) op ma, 09/21/2015 - 14:37

Beste gezondheidsnet

Hoeveel haren mag iemand in de overgang per dag verliezen.