Haar verven gevaarlijk?

Experts aan het woord

Getty Images

Is het verven van je haar schadelijk? Kun je allergisch zijn voor bepaalde stoffen? Is haarverf kankerverwekkend? Marsja Meijer van KWF Kankerbestrijding, Saskia van der Molen van Heel Natuurlijk en Marjolein van Oosterom van de Nederlandse Cosmetica Vereniging geven hun visie.

Marsja Meijer van KWF Kankerbestrijding: "Er is geen reden tot zorg."

"Ik snap de vragen. Die krijgen wij ook wel eens voorgelegd. Dat is ook niet onlogisch, want er zitten in haarverf veel chemicaliën. Echter, alle ingrediënten in haarverf moeten voldoen aan de EU-richtlijnen. Dat betekent 'niet kankerverwekkend'."

"Op internet zie je allerlei dingen over het gebruik van haarverf en de allergische reacties die mensen krijgen. Dat kan. Je kunt allergisch zijn voor een bepaalde stof die erin zit. Daarom moet je van tevoren ook altijd eerst testen. Dat staat ook op de verpakking."

"In haarverf zit waterstofperoxide. Dat is nodig om het haar te kunnen kleuren. Waterstofperoxide roept ook altijd het beeld 'schadelijk' op, maar de hoeveelheid die in haarverf gebruikt wordt, is geen risico voor de volksgezondheid. Er is bij het gebruik van producten die volgens EU-richtlijnen gekeurd zijn geen reden tot zorg."
www.kwf.nl

Saskia van der Molen van Heel Natuurlijk: "Er kan zeker een link gelegd worden tussen haarverf en kanker."

"Onderzoekers die zeggen dat haarverf veilig is, werken vaak in opdracht van fabrikanten. En er zijn dan ook net zoveel onderzoeken die beweren dat haarverven wel degelijk onveilig is en dat er een link gelegd kan worden tussen haarverf en non-hodgkin en eierstokkanker. Maar het blijft moeilijk om een ziekte direct aan haarverf toe te schrijven."

"Feit is, hoe langer de verf houdt, hoe slechter de stoffen. En er moet eigenlijk nog veel meer echt onafhankelijk onderzoek komen naar het gebruik van bepaalde stoffen. Beter is het dus om gewoon geen risico te nemen en geen chemische haarverf te gebruiken. Zeker niet als je zwanger bent en stoffen in je bloed terechtkomen en dus ook bij je baby."

"Vermijd ook haarverf waar PPD in zit. Op deze stof kun je erg allergisch reageren. PPD zit overigens ook in inktcartridges en hennatattoos. Wat je vaak ziet, is dat mensen een allergie opbouwen. Ze gebruiken al jaren zonder probleem hetzelfde product en dan ineens gaat het mis. De combinatie van het tegelijkertijd gebruiken van haarverf, vooral donkere tinten, en hennatattoos is helemaal funest. Kijk dus heel goed op de verpakking wat er in zit."

"Wees je er ook van bewust dat opschriften soms misleidend zijn. Op een verpakking kan het woord 'natuurlijk' staan. Je denkt dan dat er geen chemische toevoegingen in zitten, maar dat is niet zo. Fabrikanten mogen de aanduiding 'natuurlijk' al gebruiken als ze slechts 1 procent plantaardige ingrediënten toevoegen."

"Het gebruik van haarverf heb je zelf in de hand, dus waarom risico nemen als je ook echt natuurlijke alternatieven hebt. Je moet misschien even wat meer zoeken naar welke kleur of samenstelling voor jou het best geschikt is, maar dan heb je ook een haarverf waarvan je zeker weet dat er geen stoffen in zitten die schadelijk zijn."
www.heelnatuurlijk.nl

Marjolein van Oostrum, woordvoerder van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV): "Haarkleurproducten zijn veilig."

"Haarkleurproducten behoren tot de best onderzochte cosmetische producten en je kunt er vanuit gaan dat ze veilig zijn. Er is géén bewijs voor een verband tussen het gebruik van haarkleurmiddelen en kanker."

"In de jaren 90 bestudeerde een werkgroep van de World Health Organization (WHO) meer dan zeventig studies over haarkleurproducten opnieuw. Dit naar aanleiding van een Amerikaans bevolkingsonderzoek, dat als conclusie had dat je van een haarkleurmiddel kanker kunt krijgen. Men onderzocht mogelijke verbanden tussen leefstijl en bepaalde ziekten."

"In die studie werden oorzaak en gevolg van haarkleurproducten en het krijgen van kanker echter niet aangetoond. De studie van de WHO bevestigde dat er geen verband is tussen het gebruik van haarkleurmiddelen en kanker. Het maakt niet uit of het een product is voor thuisgebruik of een haarkleurmiddel van de kapper. Het product is hetzelfde. Het enige verschil is dat in het laatste geval de kapper de kleur zelf maakt en in andere concentraties."

"Wel kun je allergische reacties krijgen als gevolg van PPD in haarkleurproducten. Het is dan ook belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed op te volgen, want je kunt jarenlang geen last hebben en opeens heel allergisch reageren. Vooral de laatste jaren zien we een toename van de allergische reacties op PPD. Vaak komt dat door hennatattoos. Hiervan is bewezen dat deze kunnen leiden tot nare reacties op haarkleurmiddelen. Gebruik je het allebei, dan is de kans op allergie dus een stuk groter. Dan krijgt het haarkleurproduct de schuld, terwijl de oorzaak eigenlijk de hennatattoo is."

"En of het kleuren van je haar gevaarlijk is als je zwanger bent? Nee. Maar als je er niet gerust op bent, moet je het gewoon niet doen. Dat is je eigen keuze."
www.ncv-cosmetica.nl