Is een shampoobar gezonder dan shampoo uit een fles?

Natuurlijke zeepjes voor in je haar: een goed idee?

zeepjes-gn
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is een shampoobar gezonder dan shampoo uit een fles?

Ze zijn de laatste jaren enorm in opkomst: shampoobars. Deze zeepjes - vaak gemaakt van alleen natuurlijke ingrediënten - zouden beter zijn voor je haar én lichaam dan de traditionele (chemische) shampoo uit fles. Zo lijken de chemische stoffen in 'gewone' shampoo voor hoofdhuidproblemen te zorgen. En hier en daar wordt zelfs beweerd dat deze stoffen belastend zijn voor je hormoonhuishouding. Maar is dat ook zo? We vroegen het arts/tricholoog drs E. Plinck, werkzaam bij Haarkliniek in Rotterdam.

Natuurlijke ingrediënten

"Het klopt dat natuurlijke ingrediënten beter zijn voor het haar en hoofdhuid. Een shampoobar is alleen niet per se een gezondere optie, want hierin kunnen ook agressieve stoffen zitten. Ons advies is daarom ook: kijk altijd naar de ingrediënten voordat je een product koopt."

De juiste pH-waarde

Maar daarmee ben je er nog niet. "Daarnaast moet je goed letten op de pH-waarde van een shampoofles of -bar. Wij zien namelijk veel producten (zowel natuurlijk als niet-natuurlijk) met een te hoge pH-waarde. Het gevolg is een verstoorde balans van de hoofdhuid, waardoor je last kunt krijgen van klachten als irritatie, jeuk, schilfering, etc.

De pH-waarde van shampoos staat (nog) niet standaard op de verpakking, maar er zijn wel shampoos te koop die speciaal gemaakt zijn met de juiste pH-waarde. Uit onderzoek is gebleken dat deze 3,5 moet zijn. Kies daarom liever de juiste shampoo voor jou dan een algemene voor iedereen."

Verstoring hormoonhuishouding

En hoe zit het dan met de invloed op je hormoonhuishouding? "Veel (haar)verzorgingsproducten bevatten inderdaad hormoonverstorende stoffen. In shampoos gaat het om parabenen en ftalaten (een algemene aanduiding voor microplastics, kleine deeltjes plastic die in het milieu terechtkomen, red). Nu is de vraag of deze stoffen in de gebruikte hoeveelheden schadelijk zijn. Er zijn wel aanwijzingen, maar wetenschappelijk onderzoek met bewijs hiervoor is er (nog) niet. Kies daarom liever voor veilige alternatieven. Gelukkig zijn deze tegenwoordig eenvoudig te verkrijgen."

Drs E. Plinck is als arts/tricholoog werkzaam bij Haarkliniek in Rotterdam. De Haarkliniek is dé haarspecialist in haaruitval. Sinds 1990 is de kliniek de enige volledig gespecialiseerde haarkliniek in Nederland.