Waarom je haar grijs wordt

...en of je er iets aan kunt doen

Getty Images

Dacht je net dat je in de kracht van je leven zat, vind je opeens iets glinsterends in je haar. Een grijze haar! Meteen voel je je tien jaar ouder. Maar dat hoeft niet, want vanaf je 25e levensjaar kun je al grijs worden.

De één grijst als twintiger, terwijl de ander tot op hoge leeftijd zijn eigen haarkleur blijft houden. Ook zijn er verschillen per afkomst. Net zoals je de bruine ogen van je vader kan erven, zo erf je ook het tijdstip waarop je grijs wordt.

Eerste grijze haren

In een enkel geval kan grijs worden ook komen door slechte voeding, ziekte, roken of stress. Vaak begint het grijzen bij je slapen. Daarna verspreidt het zich over de rest van het hoofdhaar en ook het lichaamshaar. Bij mannen komen de eerste grijze haren vaak voor in hun baard.

Wat is grijs haar eigenlijk? Grijs haar is het gevolg van een veranderde eiwitsynthese, waardoor er een verlies is van melanine (het pigment dat kleur geeft aan ons haar). Hierdoor neemt de concentratie van melanine in het haar af. Het haar wordt grijs. Wanneer alle melanine volledig verdwijnt, wordt het haar wit (kleurloos).

Verven dan maar?

Grijs haar is niet te genezen. Alleen in het geval van ziekte of een ongezonde levensstijl, kunnen er voedingssupplementen die Para-aminobenzoic Acid (PABA) bevatten, gebruikt worden. Een enkele grijze haar kun je ook uittrekken. Het fabeltje dat er dan twee nieuwe grijze haren voor in de plaats komen, klopt niet.

Als het er teveel zijn, kun je er voor kiezen om het te verven. Er zijn genoeg producten op de markt waarmee je grijs haar kunt verhullen. Van kleurshampoos en kleurspoelingen tot haarverf. Er zijn zelfs producten die regenerend werken; zij zorgen dat er weer pigment wordt gemaakt door de melanocyten.

Maar je hoeft het natuurlijk helemaal niet te camoufleren. Een mooie kop grijs haar kan erg karaktervol zijn. Het spreekwoord luidt niet voor niets: 'Grijs is wijs!'