Wat kan ik doen aan dunner haar?

Een hoofd met dunner haar
Getty Images

Mijn haar wordt steeds dunner. Ik (vrouw, 72) ben al gecontroleerd op vitaminetekorten, maar alles is in orde. De haaruitval wordt steeds erger. Wat kan ik eraan doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Haaruitval is een heel naar maar wel min of meer normaal verouderingsproces. Vanaf de leeftijd van 70 jaar wordt ongeveer 8 op de 10 mannen geleidelijk kaal, maar ook 3 op de 10 vrouwen. Bij vrouwen zie je niet de terugtrekkende haarlijn, wel dat het haar steeds dunner wordt. De oorzaak is nooit een gebrek aan vitamines of sporenelementen. Diëten, vitaminepillen en speciale shampoos werken dan ook niet. Voor vrouwen is er maar één geneesmiddel dat iets doet: minoxidil. Dit middel is ontwikkeld als bloeddrukverlager, maar kan in sommige gevallen de haargroei bevorderen. Dagelijks opgebracht als een lotion geeft het bij 15 tot 20 procent van de patiënten verbetering. Je hebt een recept nodig van de huisarts en het wordt niet vergoed. Voor mannen zijn er naast minoxidil ook andere medicijnen (die invloed hebben op het testosteron) tegen kaalheid.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine