Hardlopen in compressiekousen: wat zijn de voordelen?

8 vragen over hardlopen in compressiekousen

hardlopen in compressiekousen
Getty Images

Steeds meer hardlopers dragen compressiekousen, in de meest felle en hippe kleuren. Maar waarom zou je lopen met extra druk op je onderbenen? Wat doet dat met de rest van je lichaam? En is dat voor iedereen veilig? Acht vragen over hardlopen in compressiekousen.

1. Wat is de werking van compressiekousen?

Compressiekousen geven afnemende of degressieve druk op het been. Hierbij is de druk het hoogst bij de enkel, waarna deze geleidelijk afneemt naar boven toe. Hierdoor stroomt het bloed gemakkelijker terug naar het hart, wat de doorbloeding verbetert. De kousen ondersteunen daarbij spieren en pezen, vooral de kuitspieren, achillespees en het scheenbeenvlies. Dit zorgt voor minder trekkrachten aan de achillespees en het scheenbeenvlies tijdens de landing bij het hardlopen. Ook kan compressie helpen bij het herstel van een blessure door de doorbloeding in de kuitspieren te verbeteren.

2. Wat doet degressieve compressie in je lichaam?

Tijdens het sporten, pompt je hart zuurstofrijk bloed naar je beenspieren. Zodra je spieren de zuurstof hebben opgebruikt, worden koolstofdioxide en andere afvalstoffen teruggebracht in je aderen. De skeletspierpomp in je benen trekt je aderen samen om dat bloed terug te pompen naar je hart. Het hart pompt het vervolgens door naar je longen om de afvalstoffen kwijt te raken en meer zuurstof te verzamelen. 

Het idee van hardlopen met compressiekousen is dat ze helpen met het samentrekken van de aderen in je benen. Door je aderen te vernauwen, stroomt het bloed sneller uit je benen en terug naar je hart. Dit versnelt het proces van het verwijderen van afvalstoffen uit je benen, zoals melkzuur. 

3. Welke soorten compressiekousen zijn er?

Er zijn twee soorten compressiekousen voor het hardlopen:

  • volledige compressiekousen (knielange kousen met ingebouwde demping, net zoals bij 'gewone' hardloopsokken)
  • compressiesleeves (een soort hoes zonder voet, die van je enkel naar je knie gaat)

Daarnaast zijn er nog medische compressiekousen. Deze kousen zijn speciaal ontworpen om te dragen voor de behandeling bij medische aandoeningen, zoals diepveneuze trombose of trombosebeen. Ze zijn onder andere verkrijgbaar in apotheken en gezondheidswinkels. Maar let op: ze zijn vanwege het ontwerp niet geschikt om in te sporten. Ook zijn ze vaak niet gemaakt in een ademende stof. Dat is wel het geval bij compressiekousen voor het hardlopen. 

4. Wat zijn de voordelen van hardlopen in compressiekousen?

Er is in een studie gekeken naar de voordelen van hardlopen met compressiekousen, specifiek naar de hardloopprestaties en herstel. Hieruit kwamen de volgende conclusies: 

  • minder spierpijn (vooral na het lopen)
  • helpt bij herstel van blessures
  • snellere afvoer van melkzuur
  • betere zuurstofvoorziening naar spieren
  • mogelijk minder risico op blessures zoals shinsplints
  • ondersteuning van pezen en scheenbeenvlies
  • mogelijk minder kans op darmproblemen bij lange afstanden (zoals bij marathons)

5. Ga je er sneller van hardlopen?

Uit hetzelfde bovenstaande onderzoek blijkt dat er geen bewijs is dat het dragen van compressiekousen hardlooptijden verbetert. Hierbij is gekeken naar sprints, vijf en tien kilometer, trailrunning en (halve) marathons. Er is overigens ook geen negatief effect gevonden op de prestaties.

Lees ook: Zo bereid je je voor op een (halve) marathon

6. Is hardlopen in compressiekousen veilig?

Ja, als je gezond bent is het in het algemeen veilig om hard te lopen in compressiekousen. Heb je bepaalde medische problemen? Dan moet je voorzichtig zijn en eerst overleggen met je (huis)arts voordat je compressiekousen gaat dragen tijdens het hardlopen. Medische problemen kunnen zijn: 

  • gevoelige huid
  • huidinfecties
  • kapotte of recent beschadigde huid
  • hartproblemen
  • opgezwollen benen
  • problemen met de bloedcirculatie
  • diabetes (afhankelijk van het type en complicaties)

7. Voor wie zijn compressiekousen geschikt?

Voor elke hardloper. Of je nu een recreatieve of professionele hardloper bent en of je nu korte sprints doet, vijf kilometer aflegt of marathons (of verder) loopt, compressiekousen zijn voor elke hardloper en afstand geschikt. Er zijn geen specifieke regels of afstanden waarvoor je compressiekousen zou moeten dragen. 

Houd er wel rekening mee dat compressiekousen of -sokken per sport kunnen verschillen. Als je bijvoorbeeld veel wandelt, dan zijn daar weer een ander soort kousen of sokken geschikt voor. Die geven een ander soort ondersteuning dan kousen die geschikt zijn voor hardlopen. 

8. Hoelang moet je compressiekousen aanhouden na het hardlopen?

Je kunt compressiekousen dragen voor, tijdens en na het hardlopen, afhankelijk van je doel en wat je zelf fijn vindt. Je kunt ze voor je training dragen als je bijvoorbeeld 's ochtends loopt en je kuiten nog stijf zijn, of voor een wedstrijd om je benen alvast een beetje voor te bereiden op de inspanning. Meestal wordt geadviseerd om de kousen één tot twee uur na het hardlopen te blijven dragen voor een optimaal herstel. Sommige hardlopers dragen ze na een zware of ongewone belasting zelfs de hele dag. Dat is heel persoonlijk.

Bron 
  • ASICS
  • PubMed