Net getest: Mindful Run

Luisteren naar je eigen lichaam

Getty Images

Na een langdurige blessure heb ik al een tijd niet meer hardgelopen. Omdat het te intensief is en ik het gevoel heb dat ik niet hard én lang genoeg kan lopen. Ik beleef er zo weinig plezier aan dat ik maar helemaal gestopt ben. Nieuwsgierig was ik dan ook toen ik las over Mindful Run waarbij je leert om plezier te hebben in het hardlopen zonder competitief te zijn. Het draait allemaal om bewegen, ademhalen en plezier. Dat klinkt goed! Tijd voor een test.

Mindful Run is een combinatie van beweging, ademhaling en plezier hebben. Ik krijg vandaag in iets meer dan een uur uitgelegd hoe een vijfweekse cursus mindful eruit ziet. "In de eerste les week kijken we vooral naar de looptechniek. Door elkaar te observeren leer je over de verschillende technieken", aldus Mindful running instructor Isabel Prins. Ik blijk te veel met het gewicht op mijn hakken te rennen en het zou beter zijn als ik meer op de bal van mijn voet zou landen. Niet alleen door observeren komen we hierachter, maar ook door te luisteren naar hoe ik loop en land.

Zintuigen

Mindful Run klinkt misschien wat zweverig, maar dat valt reuze mee. Je gebruikt heel bewust al je zintuigen en daardoor ervaar ik Mindful Run niet alleen als een inspanning, maar ook als ontspanning. Het gaat dan ook niet om het zo hard mogelijk rennen, maar je luistert veel meer naar je lichaam. Dus niet doorgaan als het niet lekker voelt, maar zorgen dat je het zo gaat doen, zodat het voor jou wel aangenaam voelt.

Getty Images
Het tweede onderwerp dat in de cursus aan de orde komt, is focus. Daar worden technieken uit de yoga en meditatie voor gebruikt. Heerlijk ontspannen buiten in de winterzon. In les 3 wordt denk ik de belangrijkste stap behandeld: de ademhaling. Door je op verschillende manieren te laten ademhalen en te laten rennen, ervaar je wat ademhalen met je doet. Prins plakt mijn mond af met een grote roze pleister. Hierdoor word ik gedwongen door de neus in en uit te ademen en merk ik dat het rennen makkelijker gaat en dat ik het langer volhou.

"Ademhalen is ontzettend belangrijk, maar we besteden er weinig aandacht aan.", aldus Prins. "Je kunt dagen zonder voedsel, maar heel kort zonder zuurstof.

Loslaten en vertrouwen

Als laatste onderwerpen in de cursus komen loslaten en vertrouwen aan bod. Door eerst aan de hand van Prins te rennen met de ogen dicht en vervolgens los te laten, is een hele andere ervaring dan rennen met je ogen open. De controle loslaten en het vertrouwen op een ander daarbij. Het is even wennen, maar het voelt prettig en relaxed. Ook ben ik even met niks anders bezig dan mezelf. Het geeft me energie en een fris hoofd.

Ik kan Mindful Run iedere hardloper aanraden. Het maakte me bewust van een aantal dingen en ik ging letten op punten waar ik nog nooit over nagedacht had. Dit ga ik zeker gebruiken als ik weer ga hardlopen!

Ik kreeg een proefles van een uur van Mindful running instructor Isabel Prins. Zij geeft cursussen in Laren en Hilversum. Meer informatie over Mindful Run en een 5-weekse Mindful Run cursus bij jou in de buurt kun je vinden op: www.mindfulrun.nl. Loop jij liever rustig of ben je een fietser? Er zijn ook Mindful Walk en Mindful Bicycling lessen.

Auteur