Net getest: Polar M400

Hartslaghorloge met GPS

Getty Images

Voor wie optimaal wil trainen is een sporthorloge eigenlijk geen overbodige luxe. Je kunt je vooruitgang in de gaten houden, ziet of je je lichaam voldoende prikkelt en houdt bij welke afstand je hebt afgelegd. De M400 is het nieuwe GPS-sporthorloge van Polar. Dit horloge is ontwikkeld voor mensen die een actief leven leiden en veel buiten trainen en zou de ultieme trainingspartner zijn. Daar wil ik meer van weten, dus test ik voor GezondheidsNet de M400.

De belangrijkste functie van een sporthorloge is natuurlijk het bijhouden van je hartslag tijdens inspanning. Ik testte de M400 daarom gedurende verschillende spinning- en wielrensessies. Voor de meting maakte ik naast het horloge gebruik van de Polar H7 Bluetooth Smart hartslagsensor. Zowel het horloge als de sensor zitten prettig; ik heb er geen last van tijdens de training.

Je kunt zelf instellen welke gegevens je tijdens de training wilt zien op je scherm. Zo werk ik tijdens het spinnen met hartslagzones en dan is het dus belangrijk om te weten op welk percentage van je maximale hartslag je je ongeveer bevindt. Op de wielrenfiets weet ik liever hoeveel kilometer ik er al op heb zitten en hoe snel ik fiets.

Analyseren

Het grote voordeel van de M400 hartslagmeter ervaar je eigenlijk pas na je training. Direct na het beëindigen van de registratie krijg je op het horloge al een beknopte samenvatting van je training, maar het wordt pas echt leuk als je het horloge via Bluetooth met de Polar Flow app synchroniseert. In een grafiekje zie je je hartslag, een staafdiagram laat zien in welke hartslagzones je getraind hebt en via een kaartje zie je eventueel de route.

Alle informatie is zeer compleet en mooi vormgegeven. Op het kaartje - deze krijg je alleen bij buitensporten en gebruik van GPS - kun je de hele training nog eens nalopen. Voor elk individueel punt op de route geeft de app je snelheid en hartslag. De webservice Polar Flow gaat daarbij nog een stapje verder. Van elke training kun je een mooi filmpje maken, inclusief beelden van de route.

Activiteitsmeting

De M400 is meer dan een GPS-sporthorloge. Het bevat namelijk ook een 24/7 activiteitsmeting. Als je het horloge de hele dag draagt, houdt het je dagelijkse activiteit in de gaten. Je kunt zien hoe actief je bent, hoeveel stappen je zet en hoeveel kilocalorieën je verbrandt. Daarnaast zie je in de app ook nog eens hoeveel tijd je liggend, zittend, staand, lopend en rennend hebt doorgebracht.

Op het display van het horloge zie je een activiteitenbalk die gedurende de dag langzaam volloopt en aangeeft hoever je verwijderd bent van je dagelijkse doel (dit kan per persoon verschillen). Ook waarschuwt het horloge wanneer het tijd is om te staan en te bewegen. Best confronterend, want als redacteur zit ik nogal wat uren stil achter mijn computer. Bijna dagelijks krijg ik in de app dan ook het advies om de volgende dag het zitten iets meer te onderbreken.

Zowel de M400 als de app geven ook aan wat je kunt doen om je activiteitendoel te behalen. Het horloge beperkt zich tot zoveel minuten staan, wandelen en joggen, maar de app geeft ook andere adviezen bijvoorbeeld schoonmaken, touwtje springen of stijldansen. En dat werkt: want tot twee keer toe maakte  ik op een sportloze dag 's avonds nog een kleine wandeling om aan voldoende beweging te komen.

Interessant is ook om te zien hoelang je slaapt en wat de kwaliteit is van je slaap. De M400 merkt aan je polsbewegingen automatisch dat je slaapt en geeft in de app weer welk deel van je slaap rustig en onrustig was. Vanzelfsprekend is al deze informatie een schatting, maar het is absoluut een goede indicatie

Doelen behalen

Je dagelijkse activiteitendoel is niet het enige doel wat de M400 bijhoudt. Het horloge laat je weten wanneer je een record hebt verbroken: dit kan variëren van meeste kilocalorieën en beste tijd, tot langste afstand en hoogste snelheid. Voor mij werkt dit goed. De uitdaging zorgt ervoor dat ik me wil blijven verbeteren.

Ook beschikt het horloge over verschillende coachingsfuncties. Zo kun je na gebruik van een hartslagsensor zien wat de intensiteit was van je training en welk effect dit heeft. Met een maximale training bereik je natuurlijk heel andere doelen dan met een basistraining. Verder is de Runningindex voor hardlopers interessant: deze waarde wordt beïnvloed door je aerobe conditie en loopefficiëntie. Hierdoor krijg je meer inzicht in je loopprestaties en vooruitgang.

Dit zijn slechts een aantal van de mogelijkheden die de M400 heeft. Leuk is ook de back-to-start-functie die je weer naar huis brengt als je de weg even niet meer weet.

Trainingsmaatje

De mogelijkheden met de M400 lijken eindeloos, maar toch is het een heel eenvoudig te bedienen sporthorloge. Je kunt de instellingen volledig aanpassen aan jouw wensen en ook per activiteit laten verschillen. In mijn geval laat het horloge tijdens het wielrennen andere informatie zien dan tijdens het spinnen.

Ook hardlopers in mijn omgeving zijn enthousiast; vooral de Runningindex is van toegevoegde waarde. Daarbij werkt het gewoon ontzettend motiverend dat je je loop- of fietstocht zo uitgebreid kunt analyseren. Zowel in de app als online.

De activiteitentracker geeft nog een extra dimensie aan het sporthorloge, waardoor het - ik kan niet anders zeggen - echt een goede trainingspartner is. Een aanrader voor elke sportieveling die meer uit zijn training en lichaam wil halen.

Getty Images
De Polar M400 is verkrijgbaar voor een adviesverkoopprijs van €159,95 of €199,95 inclusief de H7 Bluetooth Smart hartslagsensor. Het horloge is beschikbaar in zwart of wit. De trainingsgegevens worden automatisch en draadloos gesynchroniseerd naar de mobiele app en webservice Polar Flow.