1000 'vermisten' gevonden met hartafwijking

Getty Images

AMSTERDAM - Precies een jaar geleden begon de zoektocht van cardiologen naar achtduizend mensen bij wie ooit een hartafwijking is vastgesteld, maar die nu niet meer onder behandeling zijn bij een hartspecialist. Inmiddels hebben 1000 'vermisten' zich gemeld.

De campagne is gestart door de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, omdat uit de landelijke registratie voor patiënten met een aangeboren hartafwijking -  CONCOR - is gebleken dat van de meer dan 24.000 volwassenen met een aangeboren hartafwijking er nu nog slechts 16.000 onder controle zijn.

Van 8000 mensen was niets meer bekend. Het kan zijn dat deze mensen geen klachten hebben, maar wel met een ernstige afwijking rondlopen, zonder dat te weten. De NVVC wil deze mensen opsporen en met de huidige moderne cardiologische wetenschap van dienst zijn.

De actie is tot nu toe een groot succes: in een jaar tijd hebben zich 1000 mensen bij het CONCOR project (landelijke projectregistratie) aangemeld. Een deel hiervan bleek dringend cardiologische controle nodig te hebben en sommigen zelfs een operatie.

Ook bleken veel patiënten na bezoek aan een cardioloog een ander medicijn en/of extra zorg nodig te hebben. Deze patiënten werd geadviseerd weer regelmatig voor controle naar de cardioloog te gaan.

8000 vermisten
De mensen, tussen de 20 en 40 jaar, die niet meer onder controle zijn, maar wel een aangeboren hartafwijking hebben, kunnen zich nog steeds aanmelden op www.8000vermisten.nl en www.concor.net.

Auteur 
Bron 
  • Nederlandse Vereniging voor Cardiologie