Zoute haring staat niet in de Schijf van Vijf

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op prangende vragen. Deze keer: als je één keer per week een zoute haring eet, eet je dan genoeg vette vis?
In vette vis zitten omega 3-visvetzuren: DHA en EPA. DHA is een belangrijke bouwsteen van de hersenen en van het netvlies. DHA en EPA zijn ook goed voor hart en bloedvaten en de bloeddruk. Ze verkleinen de kans op overlijden aan een hartinfarct of andere hartziekte. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram DHA en EPA binnen te krijgen. In 100 gram vette vis zit meer DHA en EPA dan zeven keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
Lees ook: is vette vis echt zoveel gezonder dan magere vis?
Een wekelijkse portie vis levert al gezondheidswinst op
Eén keer per week een portie vette vis eten is voldoende. Een wekelijkse portie vis levert namelijk al gezondheidswinst op: minimaal 1 keer per week vis eten ten opzichte van minder dan eens per maand hangt samen met een 10 procent lager risico op beroerte en ongeveer 15 procent lager risico op overlijden aan bepaalde hartziekten. Het maakt niet uit wanneer je die vis eet. Dat kan bij de warme maaltijd, maar ook bij de lunch of tussendoor. En het hoeft niet alleen verse vis te zijn: ook diepvriesvis en vis uit blik zijn prima.
Lees ook: Hoe (on)gezond is haring?
Sommige vis, zoals haring, ansjovis en gerookte zalm is voor conservering gezouten en bevat daardoor veel zout. Handig om te weten: een schoongemaakte haring weegt ongeveer 100 gram. En een haring van 100 gram bevat ongeveer 2,0 tot 2,7 gram zout, afhankelijk van het soort haring en de bereiding, waarbij zoute haring doorgaans meer zout bevat dan zure haring of Hollandse Nieuwe. Vis met meer dan 2,5 gram zout per 100 gram staat niet in de Schijf van Vijf.
Mensen die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten of in het verleden een hartinfarct of beroerte hebben gehad, kunnen wel baat hebben bij meer vis, namelijk tot twee keer per week. Omdat vooral vette vis ook schadelijke stoffen kan bevatten, is het wel verstandig daarbij te variëren. Doe dit zeker als die eerste portie vette vis niet in de Schijf van Vijf staat, zoals zoute haring.
Van Hollandse Nieuwe naar maatjesharing
Het haringseizoen begint traditioneel met het 'eerste vaatje' in de tweede helft van juni, wat wordt gevierd met een veiling. De haring zelf wordt al gevangen vanaf eind mei tot en met juli, wanneer het vetgehalte hoog genoeg is (minimaal 16 procent) voor de Hollandse Nieuwe. De officiële startdatum, bepaald door het Nederlands Visbureau, kan jaarlijks iets verschillen. Na 30 september wordt de haring niet langer Hollandse Nieuwe genoemd, maar maatjesharing. De benaming maatjesharing is een verbastering van maagdenharing (maagd in de zin dat de geslachtsrijpe mannelijke vis in deze periode van de cyclus nog geen hom bevat en de vrouwelijke vis geen kuit).
Heb je ook een goede vraag? Stuur ons een mail.
- Voedingscentrum