Boekrecensie: Hart- en vaatziekten? Maak jezelf beter

Een gezond hart in tien stappen

Getty Images

Heb je last van een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, overgewicht of stress? Hanno Pijl en Karine Hoenderdos geven in hun boek 'Hart- en vaatziekten? Maak jezelf beter' tien stappen om het probleem bij de wortel aan te pakken: het verbeteren van je leefstijl. Het boek bevat naast wetenschappelijk onderbouwde informatie over hart- en vaatziekten ook een ruim aanbod aan heerlijke, gezonde recepten.

Je hart is het belangrijkste orgaan in je lichaam. Het zorgt ervoor dat het bloed door je lichaam wordt gepompt door bloedvaten, zodat alle cellen voedingsstoffen en zuurstof krijgen. Bloedvaten kunnen verstopt raken. Het bloed kan er dan niet doorheen stromen en het weefsel op die plek krijgt geen voedingsstoffen of zuurstof meer. Hierdoor kan het niet goed meer functioneren. In het ergste geval sterft het weefsel af. Als dit in de bloedvaten van het hart, de kransslagaderen, gebeurt, is er kans op een hartinfarct.

Een klacht die hoogstwaarschijnlijk wijst op een hartinfarct, is pijn op de borst die langer dan vijf minuten aanhoudt. Waarschuw in zo’n geval een dokter, zeker als de pijn uitstraalt naar de kaken of de (linker)arm. Een hartinfarct kan leiden tot hartritmestoornissen en zelfs tot een hartstilstand.

Je kunt aanleg hebben voor hart- en vaatziekten. Gelukkig kun je zelf de kans daarop verminderen door je leefstijl aan te passen. Ongezond eten, weinig bewegen en roken zijn voorbeelden van factoren die een negatieve invloed hebben op je bloedvaten. In 'Hart- en vaatziekten? Maak jezelf beter' beschrijven Hanno Pijl en Karine Hoenderdos hoe je je bloedvaten gezond houdt, het liefst zonder medicijnen.

Nieuwe gewoontes

Net als in hun vorige boek, 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter' beginnen Pijl en Hoenderdos met het uitgebreid beschrijven van tien praktische stappen voor een gezonde leefstijl. Niet alleen het ‘wat’, maar ook het ‘waarom’ wordt besproken. Wat moet je eten om je hart gezond te houden en waarom juist die voedingswaren? Wat is een goede manier om te ontspannen en waarom is dat zo belangrijk? Door langzaam maar zeker aan nieuwe gewoontes te wennen, garandeer je jezelf een gezonder leven en verklein je de kans op hart- en vaatziekten.

Duidelijke informatie

In 'Hart- en vaatziekten? Maak jezelf beter' staat veel voorlichting over voedsel en de werking van je lichaam. De informatie is verdeeld over korte hoofdstukken en wordt duidelijk uitgelegd. Er staan ook kaders waarin mensen die veel baat hebben gehad bij het verbeteren van hun leefstijl aan het woord komen.

Pure recepten

De recepten staan in de tweede helft van het boek. Ze variëren van vegetarische ontbijtjes tot makkelijke diners. De vier bijgevoegde weekmenu’s, gebaseerd op de seizoenen, zijn ideale voorbeelden om na te volgen.

Alle gerechten bevatten zo ‘puur’ mogelijke ingrediënten, om op die manier extra suikers of andere toegevoegde middelen te vermijden. Er wordt daarbij veel nadruk gelegd op het gebruik van groenten. Er staan geen voedingswaarden bij de recepten vermeld, omdat de auteurs van mening zijn dat je niet te veel zult eten als je verzadigd raakt door juiste voeding. We mogen alvast een voorproefje geven van twee recepten:

Hanno Pijl is hoogleraar diabetologie en internist aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Zijn specialisme is diabetes type 2. Karine Hoenderdos is diëtist en journalist. Ze schreef onder meer de boeken 'PuurGezond! - slank in 8 stappen' en 'Eet meer!'

 

Auteur 
  • Lotte van den Heuvel