Boezemfibrillatie

Getty Images

Boezemfibrillatie is een hartritmestoornis. Het wordt veroorzaakt door onregelmatigheden in de elektrische signalen uit een deel van het hart.

Boezemfibrillatie is een hartritmestoornis. Het wordt veroorzaakt door onregelmatigheden in de elektrische signalen uit een deel van het hart.

Het hart is een spier die zich ons leven lang onophoudelijk ritmisch samentrekt en weer ontspant. Elke hartslag wordt gestimuleerd door een elektrisch signaal dat in het geleidingsstelsel van het hart wordt opgewekt.
Een normale hartslag herhaalt zich 60 tot 100 keer per minuut. Soms gaat het hart door een storing van het geleidingsstelsel te snel of te langzaam kloppen, of onregelmatig. De elektrische activiteit van het hart kan met een electrocardiogram-onderzoek worden gemeten.

Bij een normale hartslag gaat het hartsignaal volgens een bepaalde route door het hart. Het signaal begint in de sinoatriale knoop, afgekort SA-knoop, die zich in de rechterboezem bevindt. De SA-knoop stimuleert de boezem zich samen te trekken, waardoor bloed in de hartkamers wordt gestuwd. Het elektrische signaal gaat dan via de atrioventriculaire knoop, afgekort AV-knoop, de hartkamers binnen. Door het signaal trekken de kamers zich samen, en daardoor wordt het bloed naar de longen en de rest van het lichaam gepompt.
 

Hartritmestoornissen

Boezemfibrillatie is een van de soorten hartritmestoornissen. Het verschijnsel wordt veroorzaakt door onregelmatigheden in de elektrische signalen uit de boezem. Tijdens zo'n ritmestoornis worden de normale, gecoördineerde samentrekkingen van de boezem en de kamers verstoord, en daardoor kan het hart niet meer efficiënt bloed naar het lichaam pompen.

Bij mensen die aan boezemfibrillatie lijden, wordt een groot aantal snelle elektrische impulsen vanuit verschillende delen van het hart naar de boezems gestuurd. Deze impulsen zorgen voor een zeer snel en chaotisch hartritme. Door dit ritme worden de samentrekkingen van de boezems onregelmatig. Door die onregelmatige samentrekkingen worden de hartkamers niet goed met bloed gevuld, en daardoor worden ook de samentrekkingen van de kamers onregelmatig. De hartslagsnelheid kan oplopen tot 100 tot 175 slagen per minuut, of zelfs meer.

Boezemfibrillatie kan de oorzaak zijn van flauwvallen, zwakte, vorming van bloedstolsels en andere complicaties. Boezemfibrillatie kan worden behandeld met medicijnen of met een operatie. Bij sommige patiënten kan een pacemaker worden geplaatst, om het hartritme te regelen.

Auteur