Darmbacteriën beïnvloeden vetstofwisseling bloed

Getty Images

Bacteriën in de darmen spelen een rol bij veranderingen in het gewicht, vetgehalte en hoeveelheid goede cholesterol van mensen. Dit blijkt een studie van het UMC Groningen.

In het UMCG wordt al enige tijd het verband onderzocht tussen chronische ontstekingen en het ontstaan van hart- en vaatziekten. Mensen met ernstig overgewicht hebben zo'n chronische ontsteking, doordat het samenspel tussen darm, lever en het vetweefsel bij hen is verstoord. Waarschijnlijk hebben ze mede daardoor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Darmbacteriën in beeld

Het is nu mogelijk darmbacteriën beter in beeld te krijgen en meer zicht te krijgen op hun rol in het menselijk lichaam door gebruik te maken van de modernste DNA-sequencing-technieken. Daardoor konden de onderzoekers bij 893 mensen het verband tussen de darmflora en bloedlipiden (vetachtige stoffen in het bloed) onderzoeken.

Cholesterol

Uit hun studie blijkt dat 34 soorten darmbacteriën geassocieerd zijn met veranderingen in het BMI, het vetzurengehalte in het bloed en de hoeveelheid goed cholesterol (HDL) in het lichaam. Dit verband was nog niet eerder bekend. Tegelijkertijd bleken deze bacteriën slechts weinig bij te dragen aan fout cholesterol (LDL).

Aanknopingspunt behandeling

Deze uitkomst biedt aanknopingspunten voor nieuwe behandelingen om hart- en vaatziekten te voorkomen. De samenstelling van de darmflora is wellicht zodanig te beïnvloeden via voeding, pre- en probiotica, dat deze lichaamsgewicht, vet en cholesterol op een zodanig niveau houden dat zij juist helpen in de preventie van hartziekten. De onderzoekers verwachten dat nader onderzoek meer begrip geeft in de relatie tussen voeding en hart- en vaatziekten.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Circulation Research.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • UMCG