Eerste 'koelambulance' in Utrecht

Getty Images

UTRECHT - In de regio Utrecht rijdt sinds deze maand een 'koelambulance'. Met behulp van de ambulance kunnen patiënten die gereanimeerd zijn na een hartstilstand ter plekke worden gekoeld zodat beschadiging van de hersenen mogelijk afneemt. Dat meldt het UMC Utrecht.

Jaarlijks krijgen zo'n 550 mensen in de regio Utrecht een hartstilstand. Uit onderzoek blijkt dat het afkoelen van het lichaam goed is voor de overleving en het herstel van de hersenen van mensen die zijn gereanimeerd vanwege een hartstilstand. Het koelen vertraagt de stofwisseling van de beschadigde hersenen, dus wordt het energiegebruik verminderd. Dit gebeurde tot nu toe na aankomst van de patiënt in het ziekenhuis.

Tijdwinst
Dr. Luuk Otterspoor, intensivist van het UMC Utrecht: "Hoe eerder er wordt gestart met het koelen van de hersenen na een hartstilstand, hoe beter. We bedachten dat we tijd konden winnen door eerder dan in het ziekenhuis te koelen. Dat vergroot zeer waarschijnlijk de overlevingskans en de kans op herstel van de hersenfunctie. Daarnaast is dit een zeer goedkope en ook veilige manier van behandelen."

De koelambulance is mogelijk door een samenwerking van het UMC Utrecht en de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU).

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht