zaterdag, 2 juli 2022

Hart slaat slag over, hoe komt dat?

Ik heb plotseling last gekregen van hartritmestoornissen. Volgens het ziekenhuis ging het om extra systolen, mijn huisarts noemt het hartkloppingen. Ik heb altijd gedacht dat hartkloppingen een snelle hartslag betekenen? Bij mij voelt het angstig aan en alsof mijn hart een aantal slagen overslaat. Hoe komt dit en mag ik me nog wel inspannen, bijvoorbeeld door te wandelen of fietsen?
Vera

Leonard Hofstra, cardioloog

Waarschijnlijk heb je inderdaad last van extra systolen, ook wel overslagen genoemd. Als het maar niet te vaak op een dag gebeurt, heeft jouw hart daar geen enkele last van. Wel kan het hinderlijk zijn, en voelen als hartkloppingen.

Hartritmestoornissen

Hartkloppingen kunnen ook een uiting zijn van hartritmestoornissen. In dat geval is het belangrijk om het hart goed in kaart te laten brengen, door middel van een echo-onderzoek van het hart en wellicht een inspanningstest. Dit kan worden gevolgd door een zogenaamd Holteronderzoek, waarbij het hart gedurende 24 uur met behulp van een draagbare monitor (kastje) wordt gevolgd.

Onderzoeken

Indien het niet zeker is of het alleen om overslagen gaat of wellicht toch een hartritmestoornis is het raadzaam om bovenstaande onderzoeken ook een keer bij jou te laten doen (echo-onderzoek, inspanningstest en Holteronderzoek.)

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.