woensdag, 29 juni 2022

Kleine mensen lopen groter risico op hart- en vaatziekten

Hoe kleiner je bent, hoe groter je risico is op hartproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Leicester onder bijna 200.000 mensen.

Het idee dat lengte een rol speelt bij het risico op hartproblemen bestond 50 jaar geleden al. Wetenschappers dachten dat het een gevolg kon zijn van gebrekkige voeding, wat zowel zou leiden tot een groeiachterstand als problemen met het hart. De onderzoekers uit Leicester denken dat de verklaring voor dit verband in het DNA te vinden is.

Genen

Voor deze studie bekeken ze 180 genen die verband houden met lengte van zo’n 65,000 mensen met hartziekten en 128.000 gezonde mensen. De onderzoekers analyseerden of genetisch bepaalde lengte verband hield met risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Elke 2,5 inch (6,35 centimeter) erbij bleek het risico op hartproblemen met 13,5 procent te verlagen. 

De studie toonde ook aan dat de genen die ervoor zorgen dat iemand kleiner blijft de hoeveelheid cholesterol en vetten in het bloed doen toenemen. Daarnaast denken de onderzoekers dat die genen de groei en ontwikkeling van bloedvaten beïnvloeden.

Risicofactoren

Volgens de onderzoekers hoeven kleintjes zich geen zorgen te maken en moeten lange mensen zeker niet denken dat zij geen enkel risico lopen. Andere risicofactoren, zoals roken en een ongezonde leefstijl, spelen een veel grotere rol bij het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan lichaamslengte.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het New England Journal of Medicine.
 

Bron(nen):