Kun je doodgaan aan een gebroken hart?

Gebroken-hart-syndroom

gebroken-hart-2
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je doodgaan aan een gebroken hart?

Een 'gebroken' hart vergroot de kans op een hartaanval of beroerte na het overlijden van een geliefde. Door het verdriet neemt de weerstand van het lichaam af en daardoor hebben mensen meer kans op ziektes. Hierdoor kun je eerder te komen overlijden. 

Gebroken-hart-syndroom

Je kunt ook tijdelijk last krijgen van bepaalde hartklachten na het verlies van een dierbare. Dit wordt het 'broken heart syndrome' (of in het Nederlands: 'gebroken-hart-syndroom') genoemd. Hierbij is er sprake van een tijdelijke verstoring van de normale pompfunctie in een deel van het hart.

De aandoening kan ook door de artsen tako tsubo-cardiomyopathie, stress-cardiomyopathie of apical ballooning worden genoemd.

Oorzaken

Het wordt meestal veroorzaakt door zeer stressvolle situaties, zoals het overlijden van een geliefde. Het kan ook komen door ernstige psychische klachten of chirurgische ingrepen. Het hart reageert op een toename van de productie van stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen komen vrij als mensen last hebben van stress. 

Cardioloog Ivo van der Bilt heeft onderzoek gedaan naar het gebroken-hart-syndroom, waarvoor hij de harten van patiënten met een hersenvliesbloeding heeft onderzocht. Hij vertelt hierover in een video: "In meer dan 25 procent van die patiënten was sprake van een gebroken hart. En dat betekent dat het hart niet goed meer knijpt, dat in het bloed tekenen waren van hartschade - dat kun je meten - en dat de elektrische piekjes in het hartfilmpje afwijkend waren, maar na twee weken was het weer voorbij." 

Een hersenvliesbloeding geeft volgens hem zeer acute stress, het activeert je zenuwstelsel en geeft een uitstoot van stresshormonen, adrenaline en noradrenaline, in je hart. Dat geeft volgens hem hetzelfde fenomeen als wanneer iemand liefdesverdriet heeft, erg schrikt bij een auto-ongeluk of een naaste verliest. Deze situaties veroorzaken zowel emotionele stress als lichamelijke stress. 

Welke klachten kunnen voorkomen? 

De klachten komen overeen met die van een hartinfarct. Zo kun je last hebben van een drukkend gevoel op de borst, kortademigheid en hartkloppingen.  

Is het te behandelen?

De symptomen van het gebroken-hart-syndroom zijn behandelbaar. De behandeling lijkt op die van een hartinfarct, maar de duur van de behandeling is veel korter. Zo kun je tijdelijk behandeld worden met medicijnen, waaronder een bloedverdunner. De aandoening gaat meestal ook vanzelf na een paar dagen of weken over.

Twijfel je over wat de oorzaak van je klachten is? Ga dan een keer bij je huisarts langs. Bel direct 112 als hartklachten ook in rust langer duren dan 5 minuten.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Mayo Clinic
  • Meander Medisch Centrum