Kun je hartkloppingen krijgen na een vaccinatie?

Hartkloppingen zijn vaak een normale reactie van het lichaam

vrouw grijpt naar haar hart vanwege hartkloppingen
Getty Images

Heb je net een vaccinatie gekregen en voel je je hart daarna sneller bonzen? Dan denk je misschien dat hartkloppingen een bijwerking is van het vaccin. Maar kan dat ook echt, of komt het door bijvoorbeeld stress die je ervaart voor de vaccinatie? Bijwerkingencentrum Lareb legt het voor je uit.

Als je last hebt van hartkloppingen, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Zo kan deze klacht optreden tijdens het sporten, bij stress of bij het gebruik van alcohol, cafeïne of nicotine. Ook medische aandoeningen, zoals ijzertekort of een snel werkende schildklier, kunnen zorgen voor hartkloppingen.

Hartkloppingen als reactie op stress

De combinatie van een stressvolle situatie en de ervaring van pijn kan zorgen voor hartkloppingen voor, tijdens of vlak na de toediening van een vaccin. Hartkloppingen worden dan niet veroorzaakt door het vaccin zelf, maar door de emoties en spanning voor de vaccinatie.

Hartkloppingen door activatie van het afweersysteem

Na een vaccinatie ontstaat er een milde ontstekingsreactie in je lichaam die je afweer aan het werk zet. Je afweer reageert op een vaccin door onder andere de bloedvaten te verwijden zodat ze meer doorlaatbaar zijn voor afweercellen om naar de ontstekingsreactie te gaan. Het verwijden van de bloedvaten zorgt er ook voor dat er meer bloed naar de ontstekingsreactie komt. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur stijgt. Als de lichaamstemperatuur één graad stijgt, dan wordt je hartslag met ongeveer tien slagen per minuut verhoogd. Hartkloppingen na vaccinatie gaan dan ook vaak gepaard met bijwerkingen, zoals koorts, spierpijn en koude rillingen.

Kunnen hartkloppingen na vaccinatie ook duiden op iets ernstigs?

Hartkloppingen na specifiek een coronavaccinatie kunnen ook een teken zijn van een ontsteking van de hartspier of het hartzakje. Deze zeldzame bijwerking wordt gezien bij de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, met name bij jonge mannen. Andere klachten die hierbij passen zijn: pijn op de borst en benauwdheid. Mensen die na coronavaccinatie deze klachten ervaren, moeten contact opnemen met hun huisarts.

Meer weten over hartkloppingen na vaccinatie? Bekijk dan de informatiepagina hierover van Bijwerkingencentrum Lareb. Heb je zelf een bijwerking ervaren en wil je dit melden? Ook dat kan bij Lareb.

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.

Lees ook: Wat kun je doen aan een hart dat overslaat?