maandag, 8 augustus 2022

Moet ik revalideren na een hartoperatie?

Ik ben een vrouw van 53 jaar en heb onlangs een hartoperatie gehad. Ik voel me eigenlijk wel weer goed. Moet ik toch een revalidatieprogramma volgen?
Ella

Leonard Hofstra, cardioloog

Het volgen van een revalidatieprogramma is zeker aan te bevelen. Er is namelijk aangetoond dat patiënten die een hartrevalidatie-programma volgen na een ingreep aan het hart een veel lagere kans hebben op het krijgen van een calamiteit of een volgende ingreep.

Hartrevalidatie verbetert daarmee absoluut de gezondheid na een hartoperatie. Daarnaast voelen deelnemers zich ook weer veel sneller fit en leren ze wat gezond leven inhoudt. Hartrevalidatie is daarom een essentieel onderdeel in het herstel na een hartoperatie.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.