zondag, 22 mei 2022

Mondbacterie veroorzaakt hartziekte

BAARN - Mondbacteriën die in de bloedstroom terecht komen, kunnen bloedpropjes veroorzaken en leiden tot de ernstige hartziekte endocarditis. Dat stellen onderzoekers van Royal College of Surgeons in Ireland en de University of Bristol.

De bacterie Streptococcus gordonii is een standaardbewoner van de mond en draagt bij aan het ontstaan van tandplak op de oppervlakte van de tanden. Als deze bacteriën via bloedend tandvlees in de bloedstroom terecht komen, kunnen ze schade veroorzaken door zich voor te doen als menselijke eiwitten.

BloedstollingHet onderzoeksteam heeft ontdekt dat S. gordonii in staat is om een molecuul te produceren dat het menselijke eiwit fibrinogeen nabootst, een bloedstollingsfactor. Hierdoor ontstaan klompjes van bloedplaatjes in de vaten. De bloedpropjes omsluiten de bacteriën waardoor deze onbereikbaar worden voor het immuunsysteem of antibiotica. Hierdoor kan endocarditis ontstaan, een ontsteking van de binnenwand van het hart. Ook kunnen de bloedpropjes de bloedstroom naar het hart en de hersenen blokkeren.

BehandelingHelen Petersen presenteerde de resultaten van het onderzoek een bijeenkomst van de Society for General Microbiology in Dublin. Volgens de onderzoeker kan deze ontdekking bijdragen aan de ontwikkeling van een behandeling voor bacteriële endocarditis. "Ongeveer 30 procent van de mensen met bacteriële endocarditis overlijdt en bijna alle patiënten hebben een operatie nodig om de hartklep te vervangen", aldus Petersen. "In de toekomst kunnen we dat wellicht voorkomen."