'Nieuwe sensor maakt het leven van patiënten met ernstig hartfalen aangenamer'

Het goede nieuws voor 2024 over cardiologie

man-hartfalen
Getty Images

Nieuwe technologische ontwikkelingen en behandeltechnieken volgen elkaar in een razend tempo op. We spraken vijf medisch specialisten die hier binnen hun vakgebied hun steentje aan bijdragen. Waar kijken zij naar uit? Carlos da Fonseca is cardioloog in het Medisch Centrum Leeuwarden.

Alweer een paar jaar geleden werd Da Fonseca op een congres aangesproken door zijn collega dr, Jasper Brugts van het Erasmus MC. “Hij deed onderzoek naar een nieuw apparaatje uit Amerika, een sensor, waar ik toevallig net een artikel over had gelezen. Hij vroeg mij of ik mee wilde doen aan dit onderzoek. Er waren minstens 240 patiënten met ernstig hartfalen nodig en in Rotterdam liep dat nog niet heel hard. Ik zei meteen ja en binnen korte tijd hadden we hier in Leeuwarden voldoende patiënten bij elkaar.”

Alle deelnemers werden willekeurig in twee groepen verdeeld, één groep met en één groep zonder de CardioMEMS, zoals de sensor officieel heet. Da Fonseca: “Het grote voordeel van deze sensor is dat deze meet zonder dat patiënten er onnodig voor naar het ziekenhuis hoeven. Vanaf een afstand kunnen we de resultaten in de gaten houden en zo nodig ingrijpen.”

Eenmaal per dag moeten patiënten thuis op een 'kussen' gaan liggen. Het is geen echt kussen, maar een soort tablet, die is verbonden met een speciale server. Belangrijk is wel dat ze die meting op een vast moment op de dag, liefst in de ochtend, doen.

Als de metingen afwijken van het normale patroon, krijgt Da Fonseca een alarmsein. “Wat ik dan direct doe is contact opnemen met de patiënt om te vragen of er wellicht iets in zijn of haar leven veranderd is. In één geval was een patiënt bijvoorbeeld op vakantie op de Waddeneilanden, waarbij hij wat meer dronk dan anders. Ik adviseerde deze man om de dosis plaspillen tijdelijk iets te verhogen.

Gerichte behandeling met medicijnen

Een ander voorbeeld is een man die vreesde te moeten stoppen met zijn geliefde lange wandelingen door de stad. Deze man had al meerdere malen een operatie gehad in verband met hartritmestoornissen, zonder dat dit leidde tot enige verbetering in zijn functioneren. Na de laatste operatie werd hij opgenomen met manifest hartfalen. Na behandeling hiervan kwam hij in aanmerking om aan deze studie deel te nemen. Toen hij de sensor geïmplanteerd kreeg, waren we heel erg verbaasd over de drukken in zijn hart. Deze waren namelijk nog altijd extreem verhoogd. Met medicijnen zijn we deze gericht gaan behandelen en met succes. Er hebben zich geen episodes van hartfalen meer voorgedaan en ondanks het voortbestaan van zijn ritmestoornis, zijn al zijn klachten als sneeuw voor de zon verdwenen en geniet hij weer met volle teugen van zijn hobby.”

Dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine januari 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doet u in een handomdraai!

Nog meer goed nieuws voor 2024:

'Dit jichtmedicijn biedt hoop aan artrosepatiënten' 
'Je slaaphouding kan invloed hebben op je hartritme'
'Verbeterd darmkanker-bevolkings­onderzoek spoort veel meer gevallen op' 
'Bij ouderen slaat de behandeling van psychische klachten beter aan'

Auteur