zaterdag, 2 juli 2022

Ruim 10.000 mensen met hoge bloeddruk opgespoord

Hartstichting roept alle 40-plussers op regelmatig te meten

Dit jaar hebben ruim 33.500 mensen hun bloeddruk laten meten bij een bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting. Ruim 10.000 mensen bleken een verhoogde bloeddruk (bovendruk >140 mmHg) te hebben. Bijna de helft van hen wist dit niet*.

In totaal lopen zo’n 1,2 miljoen Nederlanders nietsvermoedend rond met een hoge bloeddruk. Zonder ingrijpen lopen zij risico om hart- of vaatpatiënt te worden. Daarom roept de Hartstichting alle 40-plussers op regelmatig de bloeddruk te meten, ook als zij zich gezond voelen.

"Mensen gaan vaak pas naar de dokter als ze klachten hebben", zegt huisarts David Smeekes van de Hartstichting. "Maar bij een hoge bloeddruk heb je die vaak niet. Terwijl er ongemerkt wel schade kan ontstaan, bijvoorbeeld aan je bloedvaten, hart en hersenen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een hartinfarct, beroerte of hartfalen."

Neem waarden serieus

Het is dus belangrijk je bloeddrukwaarden serieus te nemen. De enige manier om erachter te komen wat je bloeddrukwaarden zijn, is door deze te meten. De Hartstichting wil dat dit net zo normaal wordt als op de weegschaal staan. Smeekes: “De meeste mensen weten wel hoeveel ze wegen. Het zou net zo gewoon moeten zijn om je bloeddrukwaarden te kennen. Je bloeddruk geeft namelijk inzicht in je risico op een hart-of vaatziekte."

Voorkomen van hoge bloeddruk

Als je een hoge bloeddruk hebt kun je vaak nog maatregelen nemen om je bloeddruk te verlagen. Dit kan door gezond te leven. Denk aan niet roken, meer bewegen, gewicht verliezen en minder zout eten. Soms adviseert de huisarts medicijnen te gebruiken. Als de gemiddelde bloeddruk van alle Nederlanders met 2 mmHg daalt, kunnen jaarlijks 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen worden. Dit kan bijvoorbeeld als alle mensen hun dagelijkse zoutinname met 1/3 verminderen.

Thuis meten

Als je een bloeddrukmeter hebt, kun je thuis je bloeddruk meten. Thuis meten heeft als voordeel, dat je zo nodig de meting kan herhalen en voldoende rust kunt nemen voor een meting. Alleen als de bloeddruk ernstig verhoogd is (vanaf een bovendruk van 180 mmHg) of ook na een aantal metingen op verschillende momenten boven de 140/90 is dan is een bezoek aan de huisartsenpraktijk nodig. In Noord- en Zuid-Holland, Groningen en Assen kun je van 5 tot en met 12 november (m.u.v. zondag) tussen 14.00 en 17.00 uur je bloeddruk laten meten bij een Hartstichting meetpunt.

We geven samen met de Hartstichting 5 bloeddrukmeters weg. Doe snel mee en wie weet win jij een bloeddrukmeter!

 

*Het gaat om een eenmalige meting in een niet gestandaardiseerde omgeving. Niettemin geven deze getallen een goede indicatie.