Vrouwen slechtere kwaliteit van leven na beroerte

Getty Images

Vrouwen hebben na een beroerte of TIA een slechtere kwaliteit van leven dan mannen. Ze kampen vaker met pijn en depressies. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Wake Forest Baptist Medical Center.

De onderzoekers bekeken de geestelijke en lichamelijke gezondheid van 1370 patiënten die een beroerte of TIA gehad hadden. Hun kwaliteit van leven werd bepaald op basis van hun mobiliteit, dagelijkse activiteiten, depressie, angst, pijn en de mate waarin ze voor zichzelf konden zorgen.

Drie maanden na de TIA of beroerte, bleken vrouwen vaker problemen te hebben op het gebied van mobiliteit, pijn, angst en depressie. Het verschil was het grootst bij 75-plussers. Na een jaar was het verschil tussen de mannen en vrouwen kleiner geworden, maar hadden vrouwen nog steeds een lagere kwaliteit van leven. 

Ouder

Vrouwen hebben minder spiermassa dan mannen, waardoor het voor hun mogelijk lastiger is om te herstellen. Madina Kara van de UK Stroke Association voegt daaraan toe dat vrouwen van 65 jaar en ouder vaker alleen wonen. Bovendien krijgen ze vaak op latere leeftijd dan mannen een beroerte, waardoor hun herstel moeizamer verloopt.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Bron 
  • BBC