vrijdag, 27 mei 2022

Waarom slaat mijn hart over?

Mijn hart slaat regelmatig over en dat vind ik heel eng. Hoe komt dat?
Sonja (66)

Leonard Hofstra, cardioloog

Een onregelmatige hartslag op deze leeftijd kan ontstaan op basis van onschuldige overslagen. In dat geval is er geen reden om angstig te zijn. Echter, er zou ook sprake kunnen zijn van een daadwerkelijke hartritmestoornis, bijvoorbeeld boezemfibrilleren, hetgeen op deze leeftijd vaak voor komt.

Hartfilmpje

Heel vaak kan op basis van het verhaal van de patiënt alleen niet goed een onderscheid worden gemaakt tussen onschuldige overslagen of een daadwerkelijke hartritmestoornis. Daarom zal zeker een keer een ECG (hartfilmpje) moeten worden gemaakt. Afhankelijk van de uitslag hiervan kan al dan niet worden besloten op vervolg onderzoek te doen bij een cardioloog. Voor het laten maken van het ECG zou ik op korte termijn naar je eigen huisarts gaan.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.