'Bewegen goed voor hersenen'

Getty Images

Nieuw wetenschappelijk bewijs bevestigt dat een gezonde geest in een gezond lichaam leeft. Onderzoekers van de universiteit van Granada toonden aan dat sportieve mensen beter scoren op cognitieve testen dan mensen met een slechtere lichamelijke gezondheid.

Een groep van 28 jonge mannen deed mee aan het onderzoek. De helft bestond uit studenten van 17 tot 23 jaar met een slechte conditie. De andere helft was 18 tot 29 jaar en juist heel sportief.

​Beter reactievermogen
De onderzoekers vergeleken de cognitieve vaardigheden van de deelnemers door ze taken te laten uitvoeren die te maken hadden met concentratie en oriëntatie. De fitte proefpersonen hadden een beter reactievermogen en reageerden sneller terwijl ze bezig waren met een andere taak. Ook bleek hun autonoom zenuwstelsel beter te werken als ze gedurende langere tijd cognitieve taken uitvoerden.

​Hersenen stimuleren
Een hoge hartslagvariabiliteit – een teken van fitheid – en een efficiënt werkend autonoom zenuwstelstel zijn voordelen van een goede conditie. Fit zijn lijkt de hersenen gezond te houden: het voorkomt neurodegeneratie en stimuleert de groei van zenuwen en haarvaatjes in de hippocampus, cortex, de kleine hersenen en de basale ganglia.

De resultaten van het onderzoek verschenen in PLOS ONE.

Bron 
  • Medical News Today