Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 27 mei 2017

Dit moet je niet doen bij een hersenschudding

Lichte vorm van hersenletsel

Een lichte stoot of slag kan al genoeg zijn om je een hersenschudding te bezorgen. Maar wat gebeurt er nu precies in je hersenen wanneer je hoofd een klap krijgt? En wat kun je beter niet doen bij een hersenschudding?

Jaarlijks krijgen duizenden Nederlanders de diagnose 'licht traumatisch hersenletsel' (waar een lichte en zware hersenschudding onder valt). Dit betekent dat iedereen - jong én oud - ermee te maken kan krijgen.

Klap op het hoofd

Een hersenschudding ontstaat door een klap op het hoofd. In de meeste gevallen niet in de letterlijke zin van het woord, maar bijvoorbeeld doordat je hoofd de grond raakt na een val of glijpartij. Hierbij worden de hersenen voor korte tijd letterlijk door elkaar geschud. Als gevolg hiervan kan duizeligheid en soms kort bewustzijns- en/of geheugenverlies optreden.

Lichte hersenschudding

Een lichte hersenschudding kenmerkt zich door de volgende symptomen:

 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • vermoeidheid
 • verwardheid
 • misselijkheid
 • concentratieproblemen
 • last van licht of geluid
 • tijdelijk geheugenverlies

Zware hersenschudding

Anders dan bij de 'lichte' variant houden de klachten van een zware hersenschudding langer aan en kan er ook sprake zijn van:

 • lage bloeddruk
 • snelle hartslag
 • transpiratie
 • (tijdelijk) gevoelloze lichaamsdelen
 • spreekstoornissen
 • dubbelziendheid

Het herstel verloopt langzamer dan bij een lichte hersenschudding. Als er geen complicaties optreden, zal je lichaam volledig herstellen en kun je weer optimaal functioneren.

Complicaties

Complicaties als scheurtjes in de bloedvaten onder de schedel en bloedingen boven of onder het buitenste hersenvlies (epiduraal of subduraal hematoom) zijn uiterst zeldzaam.

Toch is het raadzaam je herstel goed in de gaten te houden, want ook al komen scheurtjes en bloedingen niet vaak voor. Ze kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen wanneer je niets in de gaten hebt.

Zie je na verloop van tijd geen verbetering in je toestand of ondervind je klachten die niet in bovengenoemd lijstje staan? Neem dan altijd contact op met een arts!

Wanneer weer aan de slag?

De herstelperiode is voor iedereen verschillend. Waar de één na een paar dagen van zijn of haar klachten verlost is, kan een ander weken na de klap nog hinder ondervinden.

Ga pas weer volledig aan het werk of studie als de hoofdpijn en duizeligheid helemaal verdwenen zijn. Maar zelfs dan kun je eerder uitgeput raken dan voor de klap of val. Praat hierover met je baas of docent, zodat je maatregelen kunt nemen. Extra pauzes of verkorte werktijden zijn in overleg (bijna) altijd mogelijk.

Wat je zeker niet moet doen:

 • In bed blijven tot je beter bent. Het kan zijn dat je meer slaap nodig hebt dan anders, maar het is ook belangrijk dat je je hersenen blijft trainen door ze bezig te houden.
 • Alcohol drinken. Zolang je niet volledig hersteld bent, verergert alcohol alle symptomen van de hersenschudding.
 • Vermijd zeker de eerste weken situaties waarbij je blootstaat aan veel licht en geluid. Ook televisie kijken, te veel lezen en computerspellen kunnen je ongewild uitputten.
 • Autorijden wanneer je concentratievermogen is afgenomen. Je bent een groot gevaar voor jezelf en anderen als je achter het stuur kruipt terwijl je reactievermogen laag is.
 • Sporten. Vermijd - zolang je nog niet volledig hersteld bent - situaties waarbij je weer een klap op het hoofd kunt krijgen.

Reactie toevoegen

77 Comments

Door Hyperdwarf (niet gecontroleerd) op zo, 05/14/2017 - 00:02

Zo'n 3 maanden geleden ben ik van de trap gevallen waaraan ik oa een hersenschudding over hield. Vandaag/vanmorgen ben ik in een spinning dive (Kermis/pretpark attractie) geweest en ben nu nog duizelig/misselijk/vermoeid. Zou dat nog een verband kunnen hebben?

Door c (niet gecontroleerd) op zo, 04/23/2017 - 13:16

Ik was gisteren in het zwembad met een paar vriendinnen, we gingen in de glijbaan en toen stootte ik mijn hoofd in een bocht van de glijbaan. Ik had heel veel hoofdpijn ik was misselijk en ik moest overgeven, ik heb nogsteeds last van mijn hoofd en ik ben heel erg moe

Door F (niet gecontroleerd) op ma, 04/10/2017 - 20:56

Mijn vriend heeft een zwaar auto ongeluk gehad en heeft hierbij een behoorlijk zware hersenschudding opgelopen. Hij heeft vooral last van 24/7 hoofdpijn, erg snel geïrriteerd, woede aanvallen, vergeetachtigheid en slechte concentratie. De arts heeft hem rust voorgeschreven tot de zomervakantie en eigen tot die tijd te leven als een bejaarde man. Het enigste wanneer hij tot rust komt is als hij s'avonds een jointje rookt! Nou is er geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van cannabis tijdens het herstel van een zware hersenschudding, maar wat denken jullie? Hiervoor blowde hij niks tot sporadisch. Zijn woede aanvallen en snel geïrriteerd zijn vallen me wel zwaar! Tja ... Het gaat uiteindelijk niet om mij maar om me vriend die hopelijk snel hersteld is!

Door Moose (niet gecontroleerd) op wo, 02/15/2017 - 18:51

is het mogelijk om kleurenblind te raken van een hersenschudding of migraine te krijgen?

Door nina&dina (niet gecontroleerd) op wo, 09/21/2016 - 10:56

als een harde bal tegen jou gezicht komt en je hebt een soort van blauw oog en je hebt een rode puntje op je neus wat is het dan.

Door mar (niet gecontroleerd) op vr, 07/29/2016 - 11:42

Noa ik heb precies hetzelfde gehad gisteren. Welke Kermis en welke breakdance ? Kunnen we misschien samen die man aanklagen

Door marjo (niet gecontroleerd) op vr, 07/29/2016 - 11:32

Hallo. Wat toevallig ik heb gisteren precies het zelfde gehad. Welke Kermis was dit?

Gr.

Door Jm (niet gecontroleerd) op di, 07/26/2016 - 18:18

Je arts raadplegen

Door noa (niet gecontroleerd) op vr, 07/22/2016 - 10:28

ik ben laats naar de kermis gegaan. Toen ik in de break dance ging was er een meneer die niet uit keek en gooide zo die beugel dicht waarmee je dus vast zit. Die beugel kwam kei hard op mijn hoofd terecht. En nu heb ik al 2 dagen last van hoofd pijn die hoofd pijn is dan wel onregelmatig. Ik heb het dan vooral boven mijn rechter oog en mijn achterhoofd last. En ook wat duizelig heid . Maar ik weet niet wat ik er mee moet en wat het zou moeten zijn. Kan iemand mij raad geven

Door Rick (niet gecontroleerd) op di, 06/28/2016 - 13:58

Ik heb met voetballen in de panna kooi bij mijn school de metalen deur tegen mn hoofd gekregen. Heb nu dus een lichte hersenschudding, maar heb ook toetsweek woensdag dus kan ik nu gwn nog leren of beter niet doen.