donderdag, 13 mei 2021

Explosieve groei aantal dementerenden

AMSTERDAM - Het aantal dementerenden tussen de 50 en 60 jaar zal in Nederland de komende jaren explosief groeien. Dat verwachten vier hoogleraren van de VU en het VU Medisch Centrum.

De groei is voor een groot deel het gevolg van een ongezonde leefstijl in hun jonge jaren. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

Het VU en het VUMC gaan samenwerken om het volgens de onderzoekers 'zwaar onderschatte' probleem van obesitas en overgewicht aan te pakken. 

Je leven verpesten
Volgens de hoogleraren wordt een ongezonde leefstijl in de vroege jeugd onderschat en niet serieus genoeg genomen. 'In de eerste 25 jaar kun je het voor de rest van je leven verpesten", zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder.

Het aantal kinderen met ouderdomsdiabetes stijgt de laatste jaren snel. Al op jonge leeftijd krijgen ze ziekten die normaal oudere mensen krijgen. In Nederland zijn 75.000 kinderen met obesitas en een half miljoen kinderen met overgewicht. Dit aantal stijgt nog altijd.

Wereldwijd
De hoogleraren slaan de handen ineen om meer aandacht te krijgen voor preventie. Niet alleen in Nederland wordt een explosieve groei van dementerenden verwacht. De WHO publiceert woensdag een rapport waarin tot 2040 wereldwijd een verdrievoudiging van het aantal dementerenden wordt voorspeld.

Bron(nen):